BiH među vodećim zemaljama u izvozu eteričnog ulja

Bosna i Hercegovina
BiH među vodećim  zemaljama u izvozu eteričnog ulja
Prema posljednjim izvještajima iz Vlade FBiH, bilježi se konstantan porast u privrednom i poljoprivrednom sektoru.

Vlada Federacije BiH danas je razmatrala i usvojila izvještaj Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o stanju poljoprivrede u prethodnoj kalendarskoj godini pod nazivom "Zeleni izvještaj", koje ovo ministarstvo priprema u skladu sa Zakonom o poljoprivredi. Ovaj izuzetno detaljno sačinjen dokument sadrži ocjenu stanja i  položaja poljoprivrede, te prijedlog i način provođenja mjera poljoprivredne politike u narednom periodu. Izvještaj je izrađen u suradnji s nadležnim kantonalnim ministarstvima, Federalnim zavodom za statistiku i korištenjem ostalih dostupnih izvora podataka iz ove oblasti, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Prema izvještaju, u Federaciji BiH je u 2015/2016. godine ukupno zasijano 202.437 hektara, što je više za 2,7 % u odnosu na sjetvu iz prethodne sezone. Povećana je i količina proizvedenih žita, te je, na primjer, pšenice proizvedeno 86.732 tona, što je uvećanje za 21,2 posto.

Kada je riječ o ljekovitom i aromatičnom bilju, zahvaljujući ekspanziji sadnje smilja u Hercegovini, BiH je smještena u samom vrhu zemalja po izvozu eteričnog ulja, a može se slobodno uvrstiti među veće mediteranske proizvođače. U 2016. godini površine pod ovom proizvodnjom uvećane su za 110 posto u odnosu na prethodnu godinu, a ako bude ostvaren plan za iduću godinu, one će biti dodatno uvećane.

Ono što je smilje u segmentu ljekovitog i aromatičnog bilja, to je jagodasto voće u voćarstvu u Federaciji BiH. Površine pod malinjacima uvećane su za 86%, borovnicom 148 posto u odnosu na 2015. godinu, dok su ostale vrste ostale na nivou prošlogodišnjih. Sjemenska proizvodnja u Federaciji BiH bilježi rast u 2016. godini, posebno nakon katastrofalnih poplava u 2014. i ekstremnih suša u 2015. godini.

Što se tiče animalne proizvodnje, uočljivo je blago povećanje proizvodnje mlijeka u Federaciji BiH u 2016. u odnosu na 2015. godinu. Najveće količine proizvedenog mlijeka su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Unsko-sanskom kantonu. Vidljivo je, također, da je u FBiH povećan broj tovnih junadi, a naročito u Tuzlanskom kantonu. Povećanje brojnog tovnih grla rezultat je sporazum s Republikom Turskom o izvozu svježeg mesa.

Prema podacima iz kantonalnih ministarstava nadležnih za poljoprivredu, u FBiH je povećan i broja ovaca. Povećanje je zabilježeno u Srednjobosanskoj, Zeničko-dobojskoj i HBŽ-u, a smanjenje u Unsko-sanskoj i Tuzlanskoj, dok je u ostalim broj ovaca približan onom iz 2015. godine.

Proizvodnja prehrambenih proizvoda u 2016. je, u odnosu na 2015. godinu, veća za 5,3% u Federaciji BiH, dok je proizvodnja pića niža za oko 6%.

U preporukama "Zelenog izvještaja" za 2016. godinu je, između ostalog, navedeno da je potrebno izdvojiti veća budžetska sredstava za poljoprivredu i prehrambenu industriju i osigurati dodatna sredstva za isplatu svih nerealiziraih zahtjeva prema klijentima iz prethodnog perioda.

Također, preporučuje se stavljanje u funkciju nekorištenog poljoprivrednog zemljišta s ciljem povećanja proizvodnje i zaposlenosti, te uspostava i vođenje informacijskog sistema o poljoprivrednom zemljištu radi njegove zaštite.

Ubrzanje donošenja zakonskih i podzakonskih propisa, te izmjena i dopuna postojeće regulative od strane Vlade i Parlamenta Federacije BiH, doprinijelo bi bržoj realizaciji poljoprivredne politike i stvaranju povoljnijeg ambijenta za razvoj poljoprivredne proizvodnje u Federaciji BiH. 

Ne propustite