PRIRODNI LOSION ZA SUNČANJE - sunčajte se bez straha!

Zdrav život
PRIRODNI LOSION ZA SUNČANJE - sunčajte se bez straha!
U slučaju da morate biti vani na suncu duže vrijeme, dovoljno je jednostavno samo staviti naočale, šešir ili obući svijetlu majicu. Ako niti jedna od ovih opcija nisu dostupne, npr. kada nepripremljene, svijetle kože provodite dan na plaži u rano ljeto – koristite ovu prirodnu kremu za zaštitu od sunca.

Ukoliko se morate izlagati suncu duže vrijeme, a nemate pripremljen šešir ili naočale za vašu svijetlu kožu poslužiti će ova potpuno prirodna krema za zaštitu od sunca.  To će također biti odlična prirodna alternativa za jako malu djecu, one koji uzimaju neki lijek koji povećava foto osjetljivost te za one vrlo svijetle puti koji lako izgore.Samo da pojasnimo, iako je ovo prirodna krema ili losion za sunčanje koji miriše sjajno i prirodno vlaži, ne preporučuje se da ga koristite svakodnevno jer vitamin D koji ćete dobiti od sunca je puno korisniji!

Ako vam se ne da ovo praviti, uvijek birajte kreme za sunčanje s mineralnom zaštitom ili kupite ulje čileanske maline ili čileanskog lješnjaka koji su skuplji ali imaju prirodno visoki zaštitni faktor.

Recept

Sastojci:

1/2 šoljice organskog bademovog ili maslinovog ulja (cca 1 dl)
1/4 šoljice organskog djevičanskog kokosovog ulja koje ima prirodni faktor 4 (cca pola dl)
1/4 šoljice pčelinjeg voska (cca 1 žlica) – može se i izostaviti ako nemate (daje gustoću)
2 kašikice praha cink oksida

Opcije: Umjesto pola kokosovog ulja, možete staviti kakao maslac – predivno miriše!, 1 kašikica tekućeg E vitamina (odličan protiv starenja kože i kao stabilizator), 1-2 kašike shea (karite) maslaca (sadrži prirodni faktor 4-5), eterična ulja po želji (kokos, vanilija, lavanda su najbolji – izbjegavati citrusna ulja!)

 

coconut-oil-in-jar-2089930-960-720-696x398
Pojašnjenja sastojaka:

Cink oksid: Postoje hemijske i mineralne kreme za sunčanje; hemijski sastojci u kremama za sunčanje poput oksibenzona prodiru u kožu i ulaze u krvotok, potencijalno narušavajući hormonski sustav. Fizička ili mineralna krema za sunčanje sadrži sastojke kao što su cink oksid i titan dioksid, koji reflektuju sunce poput zrcala, odnosno ne ulaze u krvotok. Za razliku od oksibenzona, cinkov oksid je netoksični mineral.

Stručnjaci poput dr. Mercole, EWG udruge i dr. Searsa preporučuju korištenje mineralnih krema za sunčanje s cinkovim oksidom kao primarnim sastojkom. On ima najširi spektar UVA i UVB reflekcije koji je odobren za uporabu od strane FDA, a i vrlo je dobro testiran u smislu sigurnosti na duže staze.

Dakle, cink oksid je absorbent UV zraka; ima antiseptičko i protugljivično djelovanje. Koristi se u kremama i losionima za zaštitu od sunca, maskama za njegu problematične mladenačke kože, kremama za dječju guzu kao i dezodoransima. U kreme i losione se uobičajeno dodaje 2-10%.Budite oprezni da ne udahnete prah kod pripreme i koristite masku ako je potrebno.On sadržava prirodni SPF 20 +, ovisno koliko ga stavite.Ovaj recept ima faktor zaštite oko 20, iako dodavanjem više cink oksida povećavate faktor zaštite.

Shea (karite) maslac: Zbog svog sastava nezamjenjiv je u svakodnevnoj njezi kože. U posljednje vrijeme je popularan kao prirodna alternativa okluzivnim podlogama poput vazelina. Sadrži velike količine nezasićenih masnih kiselina (7-12%), vitamine A i E, te visok sadržaj proteina i minerala. Naručito je učinkovit kod regeneracije stanica kože, te za njegu fotoostarjele kože (antiaging efekt). Djeluje protuupalno, pa pomaže kod dermatoloških stanja (psorijaza, seboreja, ekcemi, atopijski dermatitis, akne). Pomaže pri cijeljenju manjih rana, ogrebotina i opeklina. Shea maslac duboko prodire u kožu, regeneriše je, pa se može koristiti u prevenciji i tretmanu strija i ožiljaka. Osobito se primjenjuje za prevenciju strija tokom trudnoće.


Priprema:

Pomiješajte u teglici (cca 500 ml) sve sastojke osim cinkovog oksida i eteričnog ulja. Napomena: dodavajući više pčelinjeg voska krema će biti gušća i tvrđa. Ispunite jedan srednji lonac s malo vode i stavite kuhati na laganu vatru. Stavite labavo poklopac na teglicu sa pomiješanim sastojcima te ju stavite u taj lonac s vodom. Kako se zagrijava voda u loncu, sastojci u teglici će se početi topiti. Tresti i povemeno promiješati. Kada se svi sastojci otope, skinuti s vatre i vrlo pažljivo, bez udisanja, dodati cink oksid. Umiješajte ga dobro. Stavite eterična ulja.Pomiješajte nekoliko puta dok se krema hladi kako bi bili sigurni da je cinkov oksid dobro stopljen u smjesu. Prelijte losion u neku tubu kao što su one od kupovnog mlijeka za sunčanje…

Korištenje i čuvanje kreme:

Koristite kremu kao što bi koristili bilo koju kremu za sunčanje. Odlično se razmazuje i predivno miriše.Najbolje je ako se iskoristi u roku od šest mjeseci. Ova krema za sunčanje nije vodootporna i ponovno je nanesite nakon znojenja ili kupanja. Prekrijte njime dobro sve dijelove kože jer ona stvara mehanički štit, ne hemijski. Čuvati na suhom i hladnom mjestu ili u frižideru.

Još brži način za pripremu kreme ili losiona za sunčanje sa faktorom 20. Uzmite neki prirodni, organski losion ili mlijeko za tijelo koje ne sadržava citrusne sastojke, dodajte 2 žlice cinkova oksida i izmiješajte! Za kremu za lice vrijedi isto: Umiješajte oko pola kašikice cink oksida u lagano zagrijanu (u toploj vodenoj kupki) omiljenu prirodnu kremu za lice i dobili ste je – sa zaštitnim faktorom.

Upozorenje:

Svijetle osobe i mala djeca se trebaju strogo kloniti jakog sunca, odnosno vrlo postepeno se izlagati. Tek kad dobiju malo pigmenta, mogu koristiti ovaj losion. Ako želite losion s većim faktorom od 20, dodajte više cink oksida.

Ne propustite