Važno je isplakati se ..

Ne zadržavajte suze, plač je dobar za zdravlje!!

Objavljeno:19.05.2017 - 18:03
A A A Times Arial

Plač je fiziološka pojava koja nam omogućava da se riješimo akumuliranih emotivnih stresova i napetosti, uz pozitivan učinak za tijelo i za psihu. Blokirane emocije se pretvaraju u opće stanje krutosti koje se odražava i na muskulaturi, što i ne treba čuditi s obzirom na to da su tijelo i um usko povezani. Osim toga, zadržavanje emocija na neki način "zaleđuje" i čini trajnim neugodno stanje duha uzrokovano stresom i napetošću.

Ovo je 6 prednosti plakanja:

Plakanje oslobađa toksine
Poznato je da plakanje ima i fizički i mentalni učinak čišćenja. Suze pomažu tijelu da se oslobodi od hormona stresa koji je poznat kao kortizol.

Baš kao i drugi egzokrini procesi – mokrenje, izdisanje, znojenje, otrovne tvari oslobađaju se iz tijela kada plačemo. Bol smanjuje proteinprolaktin, adrenokortikotropni hormoni i endorfinleucin-enkefalin su glavne hemikalije prisutne u emocionalnim suzama.

Plač poboljšava vid
Potvrđeno je da suze iz suznih žlijezda bistre naš pogled, podmazuju kapke i očne jabučice. Pogled može postati malo mutan kada je očna sluznica dehidrirana. Suze kupaju površinu očiju, drže je vlažnom ispirući krhotine i prašinu. Plač može čuvati oko od dehidracije sluznice.

Uništava bakterije
Plač može biti dobar način da se oslobodite od bakterija. Suze sadrže lizozim – enzim koji ima protuupalni učinak. On se također nalazi u spermi, majčinom mlijeku, slini i sluzi i ubija gotovo 90 posto svih vrsta bakterija u roku od 10 minuta.


Poboljšava raspoloženje
Suze mogu poboljšati naše raspoloženje bolje nego bilo koji antidepresiv trenutno dostupan na tržištu. Studija provedena 2008. godine na Sveučilištu u Južnoj Floridi otkriva da je 90 posto ljudi koji su plakali u stresnim situacijama osjetilo značajno olakšanje i poboljšanje raspoloženja. Pojedinci s anksioznim poremećajem manje doživljavaju bilo kakve pozitivne učinke nakon plača.

Otpušta stres
Čak i ako okolnosti i dalje ostaju iste, dobar plač može pružiti osjećaj olakšanja. Opće je poznato da plač oslobađa hormon stresa ili toksine iz tijela, što može značajno smanjiti napetost. Plakanje je siguran i učinkovit način pomoću kojeg se možete nositi sa stresom i pruža emocionalno oslobađanje negativnih osjećaja, frustracije i stresa.


Poboljšava komunikaciju
Plač može prenijeti ono što se riječima ne može izraziti, posebno u vezi. Plač može ublažiti svađu i istaknuti ono što nije izraženo riječima ili jednostavno naglasiti značaj osjećaja iza dijaloga.

Da zaključimo, dobar plač, može nas iscijeliti i psihički i fizički.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!