Iranci biraju predsjednika!

Svijet
Iranci biraju predsjednika!
Građani Islamske republike Iran danas, u prvom krugu izbora, biraju novog predsjednika.

Građani Islamske republike Iran danas, u prvom krugu izbora, biraju novog predsjednika. Na izborima učestvuje preko 56 miliona Iranaca.

Glavni favoriti predsjedničkim izborima su aktuelni predsjednik Hassan Rouhani, kojem će se suprotstaviti opozicioni konzervativni kandidat Ebrahim Raisi.

ajatolah-ali-hamnei

Ebrahim Raisi je politički relativno neiskusan, bez karizme, ali uživa u ovom trenutku podršku iranskog vjerskog vođe Alija Hamneija. U kampanji je okrenut populizmu i tvrdi da predstavlja “radnike, seljake, siromašne žene”. Obećao je povećanje socijalne pomoći, obnovu domaće industrije i otvaranje milion radnih mjesta godišnje.Raisi (53) je iranske pregovarače o nuklearnom sporazumu optužio za "slabost", ali ne dovodi u pitanje sam sporazum. Njegova poziciju bi mogla biti ojačana novim sankcijama koje su SAD uvele Iranu zbog program razvoja balističkih projektila, prenosi N1.

S druge strane Rouhani je predsjednik od 2013. godine i ima pravo na još jedan mandat. Naslijedio je sankcije koje koje je skrivio bivši predsjednik Mahmoud Ahmadinejad, ali ih je uz podršku vrhovnog vjerskog vođe uspio uz pregovore sa vodećim svjetskim silama ublažiti.

Iako se predsjednik države u Iranu bira na izborima i predstavlja iranski narod na međunarodnoj sceni, šef države mora da se drži političkih smjernica koje propisuje vrhovni vjerski vođa, a ukoliko niko od kandidata ne osvoji u prvom krugu 50% glasova, održat će se drugi krug izbora.

 

 

 

Ne propustite