Nauka tvrdi da je brak bolji kada je žena glavna

Ljubav
Nauka tvrdi da je brak bolji kada je žena glavna
Kada se tradicionalne uloge u braku preokrenu tako da žena dominira, muškarac postaje opušteniji, rasterećeniji i sretniji.Nauka tvrdi da je brak bolji kada je žena glavna

Nauka tvrdi da je brak bolji kada je žena glavna

Kada se tradicionalne uloge u braku preokrenu tako da žena dominira, muškarac postaje opušteniji, rasterećeniji i sretniji.
svadja

Kad žena vodi glavnu riječ u braku ili vezi, sve funkcioniše bolje – kažu naučnici. Kada se tradicionalne uloge u braku preokrenu tako da žena dominira, muškarac postaje opušteniji, rasterećeniji i sretniji.

Ne radi se samo o oslobađanju muškarca od odgovornosti, već o potrebi žena da zauzmu vodeću poziciju. Istraživanje je pokazalo da je borba moći među partnerima uobičajena pojava.
Ako se žena u vezi nađe u potčinjenom položaju, ovo ima poguban uticaj na njenu psihu. To ostavlja velike posljedice na partnerski odnos. Moguće je da žene imaju potrebu da gospodare u braku zbog vijekova gušenja ženskih sloboda i osnovnih prava.

Nejednakost među polovima ni u kom pogledu ne dotiče muškarce, jer su oni ti koji su uvijek bili privilegovani. Samim tim, muškarci svoju slobodu i ljudska prava doživljavaju kao nešto prirodno i ne pridaju im nikakav značaj (tako bismo svi trebali da se osjećamo – i muškarci i žene).

Samo onaj ko živi lišen osnovnih ljudskih prava zna i osjeća nepravdu, koju oni privilegovani ne primećuju.

Žene koje se osjećaju potčinjeno u društvu pokušat će podsvjesno da postanu gospodari makar na ličnom planu, u svojoj kući, kad već ne mogu nigdje drugdje. Kada se i taj pokušaj uspostavljanja jednakosti među polovima izjalovi, kada njen pokušaj da igranjem glavne uloge u braku napravi balans sa njenom društvenom potlačenošću propadne, ženino nezadovoljstvo i tuga izbijaju u obliku džangrizanja, zvocanja, zapitkivanja, ljubomorisanja i sličnih postupaka koji kvare partnerski odnos, intimnost između partnera se gubi, stabilnost braka je poljuljana i povećava se rizik od zlostavljanja.

Međutim, kada je muškarac potčinjen ženi u vezi, on svoju potčinjenost ne doživljava kao nešto tragično, niti nužno loše, s obzirom da je muško samopouzdaanje na zavidnijem nivou od ženskog iz prostog razloga što nikad nije gušeno.

Jednostavnije rečeno – dok muškarac manje “lupa šakom o sto”, a više viče “da, draga”, žena je zadovoljnija, sretnija, ispunjenija.
Muž je na raspolaganju imao čitav svijet da u njemu “izvojeva pobjede”, dok je ženi porodica bila jedino mjesto na kojem je mogla da ostvari makar dio svojih potencijala.

Glavna uloga u vezi i braku je posljednje utočište potlačenoj ženi i njen jedini dokaz da nešto vrijedi. Kad joj oduzmete to, ona gubi svaki osjećaj da je uopšte ljudsko biće i da njeno postojanje ima ikakvog značaja.

 

Nadamo se da će jednog dana sve ove borbe moći iščeznuti iz muško-ženskih odnosa. Sanjamo taj dan kad će veze biti zasnovanje na ljubavi i istinskom razumijevanju i poštovanju.
Dok taj dan ne dođe, pustite svoju ženu da “lupi šakom o sto”, ako će to doprinijeti da osjeti da i njen život vrijedi, da se i njena riječ računa.

 

Ne propustite