Babice znaju o čemu se tu radi: Znate li što znače ovakvi oguljeni tabančići?

Mame i bebe
Babice znaju o čemu se tu radi: Znate li što znače ovakvi oguljeni tabančići?
Puno se beba nakon poroda ljušti, to je uobičajena pojava jer se ljušti gornji tanki sloj kože koja u pravilu nestaje u prvih nekoliko tjedana bebinog života.

Puno se beba nakon poroda ljušti, to je uobičajena pojava jer se ljušti gornji tanki sloj kože koja u pravilu nestaje u prvih nekoliko tjedana bebinog života. No kada je riječ o prenesenoj trudnoći babice kažu - najjasniji znak da se radi o bebici koja je kasnila upravo su njeni tabani i dlanovi odnosno koža koja se naočigled guli. 

Stvar je u tome da plodna voda, posebno bebama koje su odlučile malo duže od termina plivati u njoj, isušuje kožu i zato se ona puno više peruta nego bebama rođenima u terminu ili onima prije termina. Što je duže beba u vodi, više će se kože ljuštiti, no to je tako normalna pojava da se mame doista ne trebaju brinuti oko toga. Dovoljno je bebicu kupati (ne svaki dan) u čistoj vodi, možda s kojom kapi bademovog ulja te nakon kupanja eventualno kožu tretirati kremicama i uljima namijenjanima nježnoj bebinoj koži. 

Ovu predivnu fotografiju bebice koja je malo kasnila objavila je babica Kimm Sun na Instagramu, a čije su nas fotografije u više navrata već oduševile. 

Pojam prenesene trudnoće danas je zapravo prilično uobičajen pojam iako jako često prenesena trudnoća to zapravo uopće nije. Kako se pod normalnom trudnoćom smatra trudnoća koja traje od 38 do 42 tjedna tako se prenesenom zapravo smatra svaka ona trudnoća koja traje duže od toga, a to se zapravo rijetko događa. I to najviše zbog toga što se po istjeku 42. tjedna mahom ide na inducirani porod. No kako je svaka trudnoća različita i kako, znate to vjerojatno i same, termin poroda često nije u dan dobro izračunat, zato pojam prenesene trudnoće ne znači nužno baš to. 

No ipak - valja znati da posteljica nakon 41. tjedna trudnoće polako počinje gubiti svoju funkciju, odnosno ona je savršeno sposobna opskrbljivati dijete s dovoljno hranjivih tvari do isteka 42. tjedna trudnoće, te nakon toga već postoji rizik insuficijencije posteljice, odnosno smanjene opskrbe kisikom koji je bebi potreban. 

Osim kože koja se jače ljušti, babice u bolnicama znaju još jedan "trik" kako prepoznati prenesene bebe - no to nije pravilo, iako je često baš tako. Kažu da su prenesene bebe - živčane bebe, no za to ne postoje ni znanstveni dokazi, već samo puno godina iskustva s novorođenim bebama. A znamo koliko su one samo različite.
 

Ne propustite