HAŠKI SUD DANAS ODLUČIO: Presuda Ratku Mladiću krajem novembra, dočekaće je u pritvoru

Objavljeno:18.05.2017 - 18:14
A A A Times Arial

Sudsko veće Haškog tribunala izreći će krajem novembra prvostepenu presudu nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, a do tada ga neće pustiti na privremenu slobodu ni zbog liječenja.

U današnjem saopštenju iz Haškog tribunala podsjeća se da je sudsko vijeće prošle sedmice donijelo odluku kojom je odbilo da Mladića pusti na privremenu slobodu radi liječenja u Rusiji, jer nije uvjereno da će se vratiti i pored garancija ruske Vlade.

Sudsko veće je, kako se navodi, podsjetilo da se Mladić nije dobrovoljno predao Tribunalu, već da je izbjegavao hapšenje 16 godina, uprkos narušenom zdravstvenom stanju.

Osim toga, sudsko veće smatra da Mladić ima adekvatan tretman u pritvorskoj jedinici i da se o njemu staraju medicinski specijalisti u skladu sa međunarodnim standardima te da "ne postoji akutni medicinski problem koji ostaje neriješen".

U saopštenju se dodaje da je sudsko vijeće primjetilo da se medicinski izvještaji na koje se oslanja odbrana zasnivaju na nalazima stručnjaka koji ga nisu lično pregledali ili su ga pregledali još 2015. godine.

Nasuprot tome, kako se navodi, medicinskim izvještajima Sekretarijata i nezavisnih specijalista koje je imenovalo sudsko vijeće, Mladić je "viđan" i procjenjivan godinama.

Zbog toga sudsko veće smatra da su ti izvještaji pouzdaniji, navodi se u saopštenju i podsjeća da će presuda Mladiću biti izrečena krajem novembra ove godine.

Odbrana Mladića tražila je hitnu dozvolu sudskog veća da mu se omogući liječenje u Rusiji, jer je, kako tvrde Mladićevi branioci, zdravstveno stanje generala drastično pogoršano u pritvoru, te je to jedini razuman i human način koji može da osigura da on živ dočeka prvostepenu presudu.

Svoj zahtjev potkrepili su medicinskom dokumentacijom i mišljenjima brojnih stručnjaka, kao i garancijama ruske Ambasade u Holandiji da će u Rusiji biti poštovani svi uslovi koje u slučaju odobrenja lečenja postavi Tribunal, kao i da će Mladiću biti zagarantovana lična bezbjednost.

 

 

 

Srna

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!