Revolucija u zdravstvu u najavi?

Nauka i tehnologija
Revolucija u zdravstvu u najavi?
Nakon 20 godina bezuspješnih pokušaja, grupa američkih naučnika uspjela je da od mješavine matičnih ćelija u tijelu pacova stvori matične krvne ćelije.

Novo otkriće moglo bi da omogući stvaranje novih tretmana za pacijente koji boluju od genetičkih poremećaja krvi, objasnio je doktor Rjohiči Sugimura iz Bostonske dječije bolnice. " Mogli bismo da uzmemo krv od pacijenata i manipulacijom ljudskog genoma, proizvedemo zdrave funkcionalne krvne ćelije",- rekao je.

Naučnik je dodao da bi novi pronalazak mogao i da dovede do stvaranja neograničenih zaliha matičnih krvnih ćelija i krvi preuzimanjem ćelija od univerzalnih donora. To bi naročito bilo dobro za pacijente kojima je neophodna transfuzija kvi.

Druga grupa naučnika sa Kornel univerziteta uspjela je da pretvori zrele ćelije laboratorijskih miševa u mišije matične krvne ćelije. A kada su te ćelije ubrizgane u krvotok miševa, čiji je imunološki sistem inhibiran, dobivene su imunološke krvne ćelije - nešto nalik leukocitima kod ljudi.

Ukoliko ovaj sistem bude moguće primijeniti i kod ljudi, mogao bi da dovede do nastanka velikog broja zdravstvenih tretmana za brojne imunološke poremećaje. Jedan od velikih problema koji trenutno postoji jeste potencijalno pretvaranje matičnih ćelija u kancerogene. Obje studije objavljene su u naučnom magazinu "Nature".

Ne propustite