Utjecaj noćnih strahova i NOĆNIH MORA na ponašanje djeteta

Mame i bebe
Utjecaj noćnih strahova i NOĆNIH MORA na ponašanje djeteta
Tijelo je budno, um spava.

Roditelje budi stravičan vrisak. Oni jure u dječju sobu i vide svoje dijete kako sjedi širom otvorenih očiju i pokazuje na nešto u mraku. Svi pokušaji da ga vrate u stvarnost i umire ne uspijevaju, ostaje odsutan u nekom svojem svijetu između jave i sna. Nakon što se napokon umiri i ponovno zaspi, ujutro se više ne sjeća ničeg.
Veliki broj  roditelja katkad doživi sličnu scenu, stručnjaci govore o noćnom strahu koji valja razlikovati od noćnih mora.

Noćni strahovi   

Tijelo je budno, um spava

- Najčešće se javlja dva/tri sata  nakon odlaska u krevet
- Dijete (barem isprva) ne reagira na pokušaje roditelja da ga umire
- Kad ga se uspije probuditi djeluje uznemireno i ponekad agresivno
- Razvojna faza – strahovi se javljaju neko vrijeme i nestaju kako ciklus spavanja sazrijeva

Noćne more

- Um je budan, tijelo spava
- Dijete se nakon buđenja sjeća sna
- Rado prihvaća utjehu roditelja, olakšanje nakon buđenja
- Najčešće se javljaju usred noći ili kasnije
- Mogu se javiti u raznim razdobljima djetinjstva

Dr Paul Saskin, klinički direktor regionalnog centra za poremećaje spavanja u Las Vegasu kaže da su noćni strahovi prvenstveno fizičke reakcije, dok su noćne more rezultat nesvjesnog prisjećanja na traumatske događaje. Prema podacima iz Sjedinjenih država, noćni strahovi se javljaju kod više od trećine djece i to najčešće kod dječaka između treće i sedme godine života.

Utjecaj noćnih strahova i noćnih mora na ponašanje djeteta

Nakon nekoliko neugodnih noćnih događaja dijete počinje povezivati noć sa strahom  i traži utjehu u prisustvu roditelja. Česta je pojava da se dijete boji
ostati samo u sobi, ugasiti svjetlo, proći kroz mračni hodnik i slično, a nisu rijetke ni noćne posjete krevetu roditelja, sve do katkad komičnih situacija kad se jedan od roditelja pokušava naspavati sklupčan u dječjem krevetu, nakon bezuspješnih pokušaja da dijete vrati u isti.

Ne propustite