Trump se opet sramoti: "Što je to digitalno?"

Svijet
Trump se opet sramoti: "Što je to digitalno?"
Donald Trump je u martu obišao novi nosač aviona Gerald. L. Ford u Newport News, Virginia, a prošle sedmice je u intervjuu za Time dao svoj poslovično bizarni komentar o njemu.

Donald Trump je u martu obišao novi nosač aviona Gerald. L. Ford u Newport News, Virginia, a prošle sedmice je u intervjuu za Time dao svoj poslovično bizarni komentar o njemu.

U intervjuu koji je objavljen jučer, Trump je objasnio da nije bio impresioniran novim elektromagnetskim sustavom za lansiranje s nosača aviona - elektromagnetskim katapultom: "Meni je to zvučalo loše. Imaju digitalno. Digitalno. Što je digitalno? I to je vrlo komplicirano, morate biti Albert Einstein da biste to shvatili."

"Vratit ćete se na prokletu paru"

"I rekao sam im - i sada žele kupiti još nosača aviona - koji sustav ćete sad - 'gospodine, idemo s digitalnim.' Rekao sam im - ne, nećete. Vratit ćete se na prokletu paru.' Digitalno košta stotine miliona dolara više i ne valja", prepričao je Trump svoj razgovor s mornaričkim dužnosnicima.

A uskoro se oglasio i neimenovani dužnosnik Pentagona, koji je za Washington Post demantirao Trumpov komentar kao iznenađujuć i netočan: "Možete vidjeti elemente stvarnosti u onome što je rekao, ali mislim da je govorio bez da je imao sve informacije pred sobom. Mislim da ima ili zastarjele ili netočne informacije."

Novi katapult za nosač aviona zove se elektromagnetski sustav za lansiranje letjelica (EMAILS). Iako je imao problema u fazi testiranja, EMAILS bi trebao produljiti rok trajanja nosača aviona smanjujući stres prilikom uzlijetanja i zauzimati manje prostora. Osim toga, moći će lansirati bespilotne letjelice, za razliku od starog, parnog katapulta.

Povratak na parni katapult zahtijeva kompletan redizajn broda

Izgradnja novog nosača aviona John F. Kennedy - drugog od tri planirana - već je počela i vraćanje na parni katapult zahtijevalo bi "kompletan redizajn" broda, napominje umirovljeni mornarički kapetan i obrambeni analitičar Jerry Hendrix, prenosi index.hr.

Netko bi, izgleda, trebao to objasniti i samom Trumpu, koji je prilikom posjeta iskritiziran i zbog toga što je nosio mornaričku jaknu i kapu. Trump je, podsjetimo, izbjegao vojnu regrutaciju čak 5 puta za vrijeme rata u Vijetnamu, u kojemu je poginulo više od 58 hiljada američkih vojnika.

Ne propustite