BUKET BIJELIH RUŽA NA TABUTU BEBE EMIRA SULJIĆA: Ispraćaj tabuta za 11. kolektivnu dženazu u Bratuncu

Bosna i Hercegovina
BUKET BIJELIH RUŽA NA TABUTU BEBE EMIRA SULJIĆA: Ispraćaj tabuta za 11.  kolektivnu dženazu u Bratuncu
Porodice žrtava i brojni srednjoškolci danas su iz Komemorativnog centra Tuzla ispratili tabute s posmrtnim ostacima sedam Bošnjaka iz Bratunca. Među njima je i dječiji tabut, s nekompletnim tijelom novorođenog Emira Suljića koji je u trenutku smrti imao tek dva dana

Porodice žrtava i brojni srednjoškolci danas su iz Komemorativnog centra Tuzla ispratili tabute s posmrtnim ostacima sedam Bošnjaka iz Bratunca. Među njima je i dječiji tabut, s nekompletnim tijelom novorođenog Emira Suljića koji je u trenutku smrti imao tek dva dana, javlja Anadolu Agency.

Dženaza-namaz i ukop ubijenih obavit će se sutra nakon džuma-namaza na Šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu. Tokom 11. kolektivne dženaze u mezar će biti spušteni: Rešad Salihović, Ramo Hasanović, Šahbaz Sinanović, Mirsad Memić, Šaban Salkić, Samir Ibišević i Emir Suljić. Također, bašluk će se postaviti na mezar Zaima Husejnovića, koji je, prema dozvoli tužioca, ranije ukopan kao NN osoba, a čija je identifikacija nedavno obavljena. 

- Među njima najstarija je osoba od 38 godina (Šaban Salkić, op.a), a najmlađa je beba od dva dana. Znači, nakon 25 godina stradanja Bošnjaka u Bratuncu s ovih sedam posmrtnih ostataka, na mezarju Veljaci bit će ukopane 302 osobe. Međutim, još se traži 250 - izjavila je Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja "Žene Podrinja-Bratunac", dodajući da je, prema željama porodica, 40 osoba ukopano na porodičnim i mjesnim mezarjima prije formiranja mezarja u Veljacima. 

Govoreći o najmlađoj žrtvi koja će sutra biti ukopana, Sinanović je pojasnila da je majka Raza malenog Emira rodila u sedmom mjesecu trudnoće. 

- Beba sedmače kada se rodi, ide u inkubator, a naše komšije i sugrađani srpske nacionalnosti nisu dali da prođe sanitet da bi ga nekako odvezli do neke bolnice gdje bi dijete moglo biti u inkubatoru - kazala je Sinanović. 

Danas je na njegovom tabutu bio položen buket bijelih ruža. 

Shrvana tugom, Raza Suljić dala je potresnu pisanu izjavu u kojoj su roditelji naveli da je dječak rođen 7. marta 1993. a da se njegov mali život ugasio 9. marta. Njegovo je srce, navodi se u izjavi, prestalo kucati, jer su mu bila uskraćena osnovna ljudska prava, a u srcima roditelja zavladala je velika praznina i bol, te bijes zbog dešavanja u čovječanstvu krajem 20. vijeka. 

Ističući da, negiranjem genocida u Bratuncu, zločinci danas čine dupli grijeh, efendija Sifet Suljić, imam Šarene džamije u Tuzli, podsjetio je da onaj ko ubije jednu nevinu osobu, kao da je pobio sve ljude. 

- S ovog mjesta poručujemo da se nikome zlo ne dogodi, da se svi počinioci ljudske patnje kazne shodno počinjenom djelu, te dovedu pred lice pravde. U dovi Allaha dž.š. molimo: 'O Allahu Milostivi, podari ovim šehidima obećanu nagradu, njihovim porodicama i rodbini snagu strpljenja i uvedi ih, o Svemogući Allahu, u Džennet firdevs' - poručio je ef. Suljić.

Ne propustite