Domaće pjesme s Eurovizije koje ćemo zauvijek pamtiti!

Zanimljivosti
Domaće pjesme s Eurovizije koje ćemo zauvijek pamtiti!
Kako se bliži mjesec maj, a s njim i jubilarno i spektakularno 60. eurovizijsko takmičenje, koje se ove godine održava u Beču, odlučili smo se prisjetiti nekih bosanskohercegovačkih pjesama predstavnica koje ćemo zauvijek pamtiti.

Kako se bliži mjesec maj, a s njim i jubilarno i spektakularno 60. eurovizijsko takmičenje, koje se ove godine održava u Beču, odlučili smo se prisjetiti nekih bosanskohercegovačkih pjesama predstavnica koje ćemo zauvijek pamtiti.

Bosna i Hercegovina je prvi put kao samostalna država na Eurosongu učestvovala sada već davne 1993. godine. Od tada do danas naša zemlja je 18 puta ponosno mahala zastavom na ovom naprestižnijem takmičenju, a neke od pjesama ostale su upamćene među Evropljanima diljem kontinenta.

Mi vam donosimo 10 najomiljenjih:

10. ''Ne brini'' - Mija Martina Barbarić (2003)

Nakon što je iznenađujuće pobijedila na domaćem Eurosongu ispred favorizovanog Deena i pjesme ''Taxi'', Mostarka Mija Martina Barbarić naišla je na negodovanje dijela bosanskohercegovačke javnosti i medija, te postala faktor špekulacija, teorija zavjere, ''nacionalnog ključa''...

Međutim, Barbarićeva se povukla u javnost i odlučila pomno pripremiti za Euroviziju u Latviji. Kako je vrijeme odmicalo njena pjesma ''Ne brini'' je postajala sve veći hit. Kafići i diskoteke su treštali od ovog pitkog ritma, a djevojčice su istu počele izvoditi na brojnim takmičenjima.

Trenutak pojave na sceni i prvi taktovi u Rigi te 2003. godine podigli su cijelu državu na noge i poželjeli smo sreću uz riječi ''Odlazi dan, ti polako za njim kreni...''

Mija Martina je tada osvojila 27 poena u finalu i zauzela 16. mjesto.

9. ''Love in rewind'' - Dino Merlin (2011)

Najveća domaća muzička zvijezda Dino Merlin od strane muzičke produkcije BHRT-a odabran je 2011. kao predstavnik države na takmičenju koje se održavalo u njemačkom Düsseldorfu.

Ovo je Merlinova druga prezentacija države na Evroviziji, a iako mnogi nisu predviđali ni plasman u finale, Merlin je svojom izvedbom utišao zle jezike, te kao trećeplasirani u polufinalu ostvario zacrtani cilj - plasman u finale.

Sa osvojenih 106 poena i nezaboravnim ''dvanaesticama'' iz Austrije i Švicarske Merlin je s pjesmom ''Love in rewind'' zauzeo visoko šesto mjesto.

8. ''Na jastuku za dvoje'' - Maja Tatić (2002)

Osvajanjem prvog mjesta na nacionalnom takmičenju banjalučka pjevačica Maja Tatić postala je 8. predstavnik Bosne i Hercegovine na Evroviziji.

Pjesma ''Na jastuku za dvoje'' je brzo ušla u uši slušalaca, te postala jedan od najvećih hitova tih godina.

Estonski Talin je bio domaćin takmičenja te 2002. godine, a Majina pjesma je u finalu osvojila 33 poena i plasirala se na 13. mjesto, drugo do tada najbolje u historiji takmičenja naše zemlje na Evroviziji (Poslije Merlina 1999).

7. ''Hano'' - Nino Pršeš (2001)

Nino Pršeš je već tada bio afirmisan pjevač i posebno omiljen među omladinom, no zahvaljujući pjesmi ''Hano'', ovaj pjevač je potvrdio status mlade zvijezde u usponu.

Kada se vratimo u historiju, ne možemo, a ne odvojiti Ninu, Maju i Miju Martinu jedne od drugih, jer su njihove pjesme tih godina bile ''nacionalne herione''.

Kuriozitet je da se Nino, osvojivši 29 poena, plasirao na 14. mjesto u finalu, a kako smo spomenuli već, Maja na 13, a Mija na 16. Dalje, dvije predstavnice su pjevale u baltičkim zemljama, a Nino u ne tako dalekoj Danskoj od Baltika.

6. ''Goodbye'' - Alma Čardžić (1997)

Već tada proslavljena pjevačica iz Maglaja, Alma Čardžić je bila siguran odabir na domaćem takmičenju za pjesmu Evrovizije.

Slavujski glas, odličan ritam i pozitivna energija su ono što su krasili ovu pjevačicu. Pjesma ''Goodbye'' je jedan od najvećih hitova iz '90-ih kod nas, ali nažalost ne tako prepoznat u Evropi, kao što se očekivalo.

No, 18. mjesto nije tako nisko, a ni osvojenih 22 poena malo u Dablinu, u Irskoj.

5. ''Pokušaj'' - Laka (2008)

Odabirom ekstravagantnog Lake i njegove sestre Mirele za predstavnike u Beogradu te 2008. godine produkcija nije pogriješila.

Zanimljiv tekst i koreografija podigli su publiku u Bg Areni na noge, a Laka je postao omiljeni gost domaćoj publici u Srbiji.

Pjesma ''Pokušaj'' se djelimično oslonila i na legendarnih hit Nedžada Salkovića ''Ne klepeći nanulama''.

4. ''In the disco'' - Deen (2004)

Nakon što je domaća publika otvoreno poslala poruku da želi Deena kao predstavnika na Evroviziji, BHRT je odlučio po prvi put ne organizovati takmičenje, već direktno poslati jednog predstavnika na takmičenje.

Tako je Deen s pjesmom ''In the disco'' prvi put predstavio državnu kompoziciju na engleskom jeziku, podigavši domaćine, Istanbul, na noge. Lagano je prošao u finale.

Ovaj brzi ritam mu je donio 9. mjesto, ali i visokih 91 bod, što je najviše do tada, kada su u pitanju bh. predstavnici.

3. ''Sva bol svijeta'' - Fazla (1993)

U Bosni je buktao rat, a Irska se spremala da ugosti evropske muzičke predstavnike. Svjesni činjenice da se malo obraća pažnja na rat u državi, domaća delegacija je htjela poslati, slobodno možemo reći, društveno odgovornu poruku: ''Sva bol svijeta je noćas u Bosni...'''

Nijedna pjesma nije, niti će ikad uspjeti tako naježiti domaću publiku kao Fazlini stihovi: ''Kad se noćas na mom listu suze zalede, neći dati da me strah sa sobom povede...''

Drugoplasirani u polufinalu s 52 boda, Fazla je u finalu osvojio tek 16. mjesto i 27 bodova. Ali zauvijek je osvojio naša srca...

2. ''Putnici'' - Dino Melin & Beatrice (1999)

Dino Merlin je Bosnu i Hercegovinu prvi put na Evroviziji predstavljao davne 1999. godine. Gošća mu je bila francuska pjevačica Beatrice, a domaća pjesma je prvi put izvedena i na nekom stranom jeziku, pored bosanskog.

Dino je tada osvojio 86 poena i 7 mjesto, treće najbolje u historiji države.

Tada je u Dininoj delegaciji bila i Selma Muhedinović, svojevremeno popularna pop pjevačica iz Sarajeva.

1. ''Lejla'' - Hari Mata Hari (2006)

Pjesma koju ćemo dovijeka pamtiti, a domaća je i s Evrovizije je definitivno Harijeva ''Lejla''. Nakon skandala s pjesmom ''Starac i more'' i špekulacija da je čisti plagijat, Dino Merlin je, kao drugoplasirani 1999. predstavio BiH na Evroviziji, no i Harijevo vrijeme je došlo.

Kombinacija Fahrudin Pecikoza, Željko Joksimović i Hari Varešanović donijela je bronzanu medalju Bosni i Hercegovini, a Harija učvrstila na mjestu najboljeg muzičkog prezentera kojeg je Bosna do sada poslala.

''Lejla'' je osvojila nagradu za najbolju kompoziciju u Atini (kao i Reginina ''Bistra voda'' 2009. u Moskvi).

 

Ne propustite