UŽAS: Ekološki incident u Srpcu

Bosna i Hercegovina
UŽAS: Ekološki incident u Srpcu
Pretpostavlja se da su ovolike količine svinjskog otpada, uglavnom iznutrica, mogle doći samo iz neke od brojnih mini-klanica u srbačkoj i susjednim opštinama.

Sportski ribolovci u Srpcu su pored rijeke Vrbas kod mosta u Razboju zatekli oko trideset vreća klaničnog otpada, koje je nepoznato lice bacilo čime je došlo do velikog ekološkog incidenta i zagađenja prirode.

Nakon dojave, pripadnici Policijske stanice Srbac preduzeli su opsežne istražne radnje na otkrivanju počinioca ovog djela, koje je naišlo na opštu osudu, ne samo ribolovaca, već i ostalih stanovnika ovog kraja, javlja RTVBN.

Pretpostavlja se da su ovolike količine svinjskog otpada, uglavnom iznutrica, mogle doći samo iz neke od brojnih mini-klanica u srbačkoj i susjednim opštinama. Prema nezvaničnim izvorima, policija je na tragu otkrivanja počinioca, protiv koga će biti pokrenute kaznene mjere za nesavjesno odlaganje otpada životinjskog porijekla i ugrožavanje životne sredine.

smece-2

U razrješenje ovog komunalnog problema uključena je opštinska Komunalna policija, a radnici „Komunalca“ iz Srpca obaviće uklanjanje i bezbjedno uništavanje bačenog svinjskog otpada.

Sportski ribolovci su ogorčeni ovim događajem, jer je otpad bačen na jednoj od najljepših lokacija za pecanje na Vrbasu kod mosta u Razboju, u neposrednoj blizini magistralnog puta Srbac – Nova Topola.

„Svakodnevno sam na rijeci, upravo na ovom području. Nažalost, ovoga puta nisam bio kada je otpad dovezen. Kad sam došao, zatekao sam katastrofu. Bila je gomila vreća sa iznutricom pored same vode iz kojih se širio nesnosan smrad. Ako se ne uklone, nema nam pecanja na Vrbasu ovog ljeta“, kaže strastveni ribolovac Petar Šarić. On očekuje da će počinioce stići zaslužena kazna. Inače, Petar je svjedok nesavjesnog ponašanja mnogih građana.

„Zaustave automobil na mostu i iz njega vade vreće sa smećem i bacaju u rijeku bez ikakve griže savjesti. Smeće se, nažalost, baca ne samo u rijeku, već i na zelene površine i pored puta“, dodaje Šarić za koga je Vrbas sastavni dio života.

Ne propustite