Seks sa više žena smanjuje rizik od raka prostate

Ljubav
Seks sa više žena smanjuje rizik od raka prostate
Snošaj s više od 20 žena tokom života smanjuje rizik razvoja raka prostate, pokazalo je znanstveno istraživanje koje prenosi britanski list Telegraph.

Snošaj s više od 20 žena tokom života smanjuje rizik razvoja raka prostate, pokazalo je znanstveno istraživanje koje prenosi britanski list Telegraph.
  
Prema istraživanju koje su proveli znanstvenici sa sveučilišta Montreal rizik od pojave te vrste karcinoma za trećinu je manji kod muškaraca koji su imali snošaj s više od 20 žena. Istraživanje je pokazalo i da je kod promiskuitetnih muškaraca 19 posto manji izgled i za pojavu najagresivnije forme toga raka.
 
S druge strane, muškarci koji su imali odnose s više od 20 muškaraca udvostručili su rizike za razvoj raka prostate u odnosu na muškarce koji nikad nisu upražnjavali homoseksualne odnose.

Znanstvenici vjeruju da snošaj štiti muškarce od raka prostate i da oni najpromiskuitetniji imaju više spolnih odnosa od muškaraca u monogamnim vezama.
  
U slučaju homoseksualnih odnosa, taj zaštitni učinak se gubi zbog toga što rastu izgledi za zarazu nekom spolno prenosivom bolesti i od mehaničkih ozljeda tijekom odnosa. Utvrđeno je da muškarci koji su imali odnos samo s jednim muškarcem nisu imali veće rizike od pojave raka prostate.
   
"Moguće je da više seksualnih partnerica rezultira s većom učestalošću ejakulacija, a zaštitni učinak većeg broja ejakulacija već je uočen u ranijim istraživanjima", kaže voditeljica istraživanja Marie-Elise Parent. 
 
Na pitanje trebaju li zdravstvene vlasti temeljem ovoga istraživanja preporučiti promiskuitetno ponašanje odgovorila je: "Pa nismo baš došli do te točke".

U okviru istraživanja praćeno je nešto više od 3200 muškaraca tijekom četiri godine.
  
Utvrđeno je i da su muškarci, kod kojih je postavljena dijagnoza raka prostate, imali dvostruko veće izglede za postojanje još jednog člana obitelji s tom dijagnozom.
 
Muškarci koji nikad u životu nisu imali odnose imali su dvostruko veće izglede za pojavu raka prostate od onih koji su imali odnose, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Cancer Epidemiology. 

Ne propustite