ZNANOST POTVRDILA: Ako ste dosad djecu zbog ovoga korili, možda više nećete

Porodica i zdravlje
ZNANOST POTVRDILA: Ako ste dosad djecu zbog ovoga korili, možda više nećete
Blago iz nosa nije samo odvratno, već ima i brojne prednosti za djecu.

Dosad ste vjerovatno učili svoje dijete da ne smije jesti ono što iskopa iz nosa, zar ne? I vjerovatno ste vještinu lupkanja po prstima kada to pokuša napraviti usavršili do maksimuma. Međutim, čini se kako biste to ipak trebali poticati… Hmmm…

Naime, nova je studija pokazala kako ‘blago’ iz nosa nije samo odvratno, već ima i brojne prednosti za djecu. Naime, Kidspot piše kako su bale iz nosa prepune dobrih bakterija koje pomažu i povoljno utječu na to da naši zubi i sluz izgrade kvalitetnu barijeru protiv loših bakterija. Oni sadrže mutaciju sline koja zube štiti od bakterija i karijesa, a znanstvenici koji su proveli studiju tvrde da je ovo otkriće doista veliko i da bi moglo odrediti budućnost proizvodnje žvakačih guma. Od bala iz nosa, da, prenosi Net.

Postoje također neki dokazi da nas sluz štiti od infekcija dišnog sustava, čireva na želucu i virusa HIV-a. Australski profesor Friedrich Bischinger pak tvrdi kako su ljudi koji kopaju nos i jedu sastojke koje unutra pronađu zdraviji, sretniji i sinkroniziraniji s vlastitim tijelom, piše Mirror. Također, dodaje kako bismo trebali poticati ovakvo ponašanje, a ne ismijavati ljude koji to rade.

 

Djeluje poput lijeka

- Jedenje suhih ostataka koje iskopate iz nosa odličan je način da ojačate imunitet, a s medicinske strane to ima savršenog smisla i potpuno je prirodno. Što se tiče našeg imuniteta, nos je filter kroz koji prolazi, a koji ujedno zaustavlja velik broj bakterija, a kada ta mješavina dođe u obliku bala i ostataka, njihov je učinak isti učinku nekog lijeka -, tvrdi Bischinger.


Pa, hoćete li onda početi češće kopati nos i jesti ono što u njemu nađete? I na to poticati svoje djecu? Ili?

Ne propustite