SUDAR BOKSERSKIH DŽENTLMENA: Uvertira bez klasične pljuvačine!

Drugi pišu
SUDAR BOKSERSKIH DŽENTLMENA: Uvertira bez klasične pljuvačine!
Protivnici puni poštovanja jedan prema drugom

Veliki bokserski mečevi dugo su predstavljali vrhunac sportskih događaja. Posebno u najtežoj kategoriji.

Malo koji sport je mogao da iznjedri takve spektakle, počevši od najranijih dana plemenite vještine, preko zlatnog perioda koji su obilježili Ali, Frazier i Foreman, pa sve do "razbijača" iz devedesetih predvođenih Mikeom Tysonom. A onda su došla braća Klitschko i po mišljenju mnogih ljubitelja,"ubila" plemenitu vještinu. A to su postigli nevjerovatnom dominacijom i stilom borbe koju laici jednostavno ne vole. Narod više voli da se borci dobro razmašu, da pukne nokaut i to je to. "Cerebralni boks" braće Klitschko malo ko shvata i cijeni.

Cijenili ili ne, Wladimir Klitschko sa svojom 41 godinom i dalje predstavlja simbol teškašaša i kao takav u nedjelju od 23 časa po srednjeevropskom vremenu pokušaće da vrati šampionske pojaseve koje je izgubio u veoma blijedom izdanju prošle godine protiv Tysona Furyja. Ovaj je u međuvremenu batalio boks, pa se sada vratio, zbog čega su mu oduzete sve titule.

U nedelju od 23 časa na krcatom stadionu Wembley Ukrajinac odmjerava snage sa IBF prvakom, snažnim i mladim Britancem, Anthony Joshuom.

Biće to sudar dva prava sportska džentlmena, boraca koji se prije meča nisu upustili u klasičnu pljuvačinu. Štaviše, poštovanje je moglo da se vidi i na otvorenom treningu na Wembleyu.

"Klitschko i ja smo na takvom nivou da nam ne treba međusobno vrijeđanje.", objasnio je sve u nekoliko riječi Joshua,  te dofao:

"Bilo je suđeno da se ovaj meč dogodi. Osjećalo se da ovoj težinskoj kategoriji to treba. Ja ovo ne radim samo zbog sebe, nego i zbog industrije. "

"Nemam nikakav pritisak koji sam ranije osjećao. Bio sam kao hrčak koji trči u krug jer sam godinama morao da branim šampionske pojaseve. Sada sam slobodan čovjek i kao takav dočekujem meč sa Joshuom kojim ću pokazati svima kakav sam borac. Hoću sebe da impresioniram! Ovo je moja šansa, moja prilika, moja opsesija! Nimalo se ne šalim, napunio sam se i spreman sam!", jasan je ukrajinski kolos.

Ne propustite