Analiza Novi.ba: Šta za Balkan i BiH znači uspon MACRONA i njegova vjerovatna pobjeda na izborima u Francuskoj?

Tema sedmice
Analiza Novi.ba: Šta za Balkan i BiH znači uspon MACRONA i njegova vjerovatna pobjeda na izborima u Francuskoj?
Ali, stvari su se za sada vratile u normalne tokove. Macronu se predviđa pobjeda u drugom krugu i smješi mu se Elisejska palača. Međutim, da li je sve zaista preko noći postalo ružičasto?

Cijeli svijet je jučer s zebnjom pratio prvi krug izbora u Francuskoj. Ne zato što su im Francuzi prirasli za srce već zbog straha da bi dva desničarska kandidata u drugom krugu gotovo sigurno značili i kraj Evrope kakvu poznajemo. A, potpuni raspad Evropske unije je tektonski poremećaj koji bi izazvao lančani efekt, gotovo sigurno, prvo i najsnažnije na Balkanu!

No, srećom ili providnošću sudbine pojavio se Emmannuel Macron, političar lijevog-centra i novi politički lider, koji ovaj put  nije pobijedio Marine Le Pen, nego druge, slabije desničarske kandidate. Da to nije učinio i da je još jedan radikal ušao u drugi krug izbora Francuska bi bila na putu bez povratka.

Zemlja koja ima milionske imigrantske zajednice, kolonijalna sila koja danas grca u problemima zbog slabe unutrašnje politike i integracije imigranata je duboko podijeljena. Mogućnost da na njeno čelo dođe neko ko bi je izveo iz Evropske unije izazvala je strah u prijestonicama, ne samo u Evropi nego i u drugim velikim silama. Nema nikakve dileme da bi, eventualnim, izlaskom Francuske EU nestala, a to bi značilo raspad integrativnih sila na Balkanu, promjenu odnosa moći i posljedice koje je jako teško sagledati.

Ali, stvari su se za sada vratile u normalne tokove. Macronu se  predviđa pobjeda u drugom krugu i smješi mu se Elisejska palača. Međutim, da li je sve zaista preko noći postalo ružičasto?

Teško, Macron jeste glas razuma kada se gleda iz rasističke perspektive Le Pen. Međutim, i ovaj relativno mladi političar je tokom kampanje tražio reformu Evropske unije i čak referendum o tome da li treba opstatiti ovakva Unija.

No, evropski su zvaničnici u tolikom strahu i neizvjesnosti da sada slave stavove koji su do prije nekoliko mjeseci za njih bili nezamislivi. Macron će, vjerovatno i sada tokom kampanje za drugih krug dodatno precizirati svoje stavove i malo je vjerovatno da će ih ublažiti.

Francuska možda ide ka stabilnijim vodama, ali Evropa još ne. A, to u kontekstu Balkan i Bosne i Hercegovine nije nimalo ohrabrujuće. Slabljenje Brisela, ne samo da jača separatističke i nacionalističke snage, već direktno potiče i druge centrifugalne sile u našem nestabilnom regionu.   
 

Ne propustite