UŽAS U BOLNICI: Uzeli su mi bebu odmah nakon poroda, a nakon mjesec i pol u bolnici- još ne znam zašto!

Čudne priče
UŽAS U BOLNICI: Uzeli su mi bebu odmah nakon poroda, a nakon mjesec i pol u bolnici- još ne znam zašto!
Patrik je rođen prije nešto više od šest tjedana, no njegova majka, Sanja Pejašinović, još ga niti jednom nije podojila, a kolijevka kod kuće još je uvijek prazna.

Patrik je rođen prije nešto više od šest tjedana, no njegova majka, Sanja Pejašinović, još ga niti jednom nije podojila, a kolijevka kod kuće još je uvijek prazna.

Novorođenče je, ispričala nam je očajna majka, od nje odvojeno samo tri sata nakon poroda te, od tada, svoje prve tjedne života provodi na bolničkim odjelima. Majka tvrdi da joj nitko od liječnika ni do danas nije rekao pravi razlog zbog kojeg je njena beba zadržana u bolnici, piše 100posto.
No, kada su ona i njen suprug rekli liječnici da će doći po svoje dijete, kako bi ga odveli u drugu bolnicu, nastao je pravi kaos. Pozvani su čak i djelatnici Centra za socijalnu skrb koji su šokiranim roditeljima zaprijetili da će, odvedu li dijete iz slavonskobrodske bolnice, pokrenuti postupak oduzimanja skrbništva.
"Naš Patrik je rođen 20. februara, u 5 sati i 20 minuta, kao bucmasta beba od četiri kilograma. Porod je prošao bez ikakvih komplikacija i nadala sam se da ćemo, moja beba i ja, za par dana biti u svom domu, gdje ga nestrpljivo čekaju sedmogodišnji brat Dominik i dvoipolgodišnja sestrica Tea. Na žalost, Patrika su odmah nakon poroda odvojili od mene, smjestili su ga na pedijatriju, te su mi, uz obrazloženje da ima žuticu, zabranili da ga dojim. Kada sam ga došla vidjeti, rekli su mi da ga ne diram i ne uzimam. Na odjelu je bilo još jedno novorođenče koje je također imalo žuticu, no majka ga je normalno dojila pa sam bila potpuno zbunjena zabranama liječnika. Na moja učestala pitanja što se događa s mojom bebom, nije bilo konkretnog odgovora. Rečeno mi je samo da se čekaju nalazi, no meni nije bilo jasno ni zašto se na mom djetetu rade pretrage", priča ogorčena majka iz okolice Nove Gradiške.


Kući se, nekoliko dana nakon poroda, vratila sama. Nakon što je napustila rodilište svoju je bebu, u kratkim posjetima, mogla vidjeti još samo kroz staklo.
"Nakon par dana rečeno nam je da naše dijete ima bakteriju, zbog čega mora primati antibiotike, no  o kakvoj je konkretno bakteriji riječ, nismo saznali. Kada sam, 6. ožujka, prije odlaska u posjetu, nazvala slavonskobrodsku bolnicu, uslijedio je novi šok. Sestra mi je rekla – vaše dijete više nije ovdje! U tom sam trenutku osjetila da sam potpuno nemoćna i da je situacija izmakla kontroli. Na moje inzistiranje da mi objasne što se događa, rečeno mi je da je beba u nedjelju dobila temperaturu zbog čega je, bez da su nas roditelje o tome obavijestili, prebačena u KBC Osijek", priča zabrinuta majka.
Kako bi bila uz svoje dijete, u srijedu je otputovala u 150 kilometara udaljen Osijek, gdje su joj, kaže, liječnici rekli da je dijete prebačeno k njima jer je, tijekom boravka na pedijatriji u slavonskobrodskoj bolnici, previše izgubilo na težini.
"Moj Patrik je, sa 4000 grama porođajne težine, pao na 3650 grama. U Osijeku su, stoga, ponovo radili pretrage te su ustanovili da beba nema refleks sisanja i gutanja, što liječnica u Slavonskom Brodu nije ustanovila. Odlučila sam stoga ostati u Osijeku tjedan dana kako bih mogla hraniti svoju bebu. Svakog sam dana odlazila na neonatologiju, kako bih ga, svaka tri sata, hranila na bočicu i nisam zamijetila apsolutno nikakve probleme pri hranjenju. Moj Patrik je jeo sasvim normalno, samo nešto sporije", tvrdi Sanja Pejašinović.
U naručju majke, mali je Patrik počeo vidno napredovati i dobivati na težini. No, kada se Sanja morala vratiti kući, ponovno su počeli problemi.
"Na odlasku s odjela čula sam sestru koja je ljutito komentirala da ona neće troši po pola sata na hranjenje Patrika i da je najbolje da mu se stavi sonda. Kada sam slijedeći put došla posjetiti svoje dijete, sonda mu je doista bila stavljena. Napravljen je pregled grkljana i jednjaka i nalaz je bio potpuno uredan te i dalje nismo znali zašto naš Patrik ne može kući, a i mladi liječnik, koji je pogledao sve bebine nalaze, rekao nam je da ne vidi razlog zašto se dijete i dalje zadržava u bolnici. Kada smo mu rekli da bismo svoju bebu željeli odvesti iz bolnice, kako bismo potražili drugo mišljenje liječnika u Zagrebu, ljubazno nam je rekao da će odmah sve riješiti s doktoricom i da možemo Patrika voditi kući. Bili smo presretni, no ta je sreća kratko trajala, jer se doktorica ponovo usprotivila i dijete je i dalje zadržano u bolnici, bez ikakve dijagnoze i terapije", priča Sanja Pejašinović.
Nakon što je njen suprug potom porazgovarao s liječnicom, ona je ipak pristala da se Patrika, 29. marta, vrati u, roditeljima mnogo bližu, slavonskobrodsku bolnicu.
"Bili smo očajni jer su se pred našim očima doslovno loptali s našim djetetom, seleći ga od jedne bolnice do druge, od odjela do odjela. Stoga smo ponovno inzistirali na tome da nam se omogući da dijete odvedemo u drugu bolnicu, kako bismo konačno dobili drugo mišljenje liječnika. Liječnica, nam je, kako smo se ponadali, konačno izašla u susret. Rekla nam je da možemo u petak doći po našeg sinčića, no kada smo stigli, u slavonskobrodskoj bolnici dočekali su nas djelatnici Centra za socijalnu skrb koje je ista ta liječnica pozvala uvjeravajući ih kako je dijete životno ugroženo, što nama roditeljima do tada nitko od liječnika nije rekao. Na moje pitanje što ako ja ipak odvedem svoje dijete na pregled drugom liječniku, pravnik iz Centra za socijalnu skrb mi je zaprijetio da će, u tom slučaju, odmah pokrenuti postupak za oduzimanje skrbništva nad djetetom", priča očajna majka, koja već skrbi o dvoje svoje djece.
Zašto je novorođenče, odmah nakon rođenja, odvojeno od svoje majke, čime mu je uskraćeno toliko potrebno dojenje, od čega beba konkretno boluje i zašto ju se, već tjednima, zadržava u bolnici –  još uvijek se čekaju odgovori.

Ne propustite