PDP traži od MUPRS-a odgovore o aferi Predstavništva RS-a u Izraelu

Bosna i Hercegovina
PDP traži od MUPRS-a odgovore o aferi Predstavništva RS-a u Izraelu
Klub poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputio je danas pitanja ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču, u vezi s "aferom Predstavništvo RS u Izraelu".

Klub poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputio je danas pitanja ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču, u vezi s "aferom Predstavništvo RS u Izraelu".

"S obzirom da premijerka Željka Cvijanović i Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a nisu ozbiljno shvatili zvanične navode iz Ministarstva vanjskih poslova Izraela, kao ni pitanja iz našeg poslaničkog kluba, nova pitanja smo uputili ministru unutrašnjih poslova u kojem tražimo ispitivanje ovih navoda koji su RS doveli u centar skandala", navedeno je u pismu PDP-a ministru Lukaču.

Dodaju da je šef Odjeljenja za Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova Izraela Dan Orian potvrdio za BN televiziju u petak, 7. aprila, da Predstavništvo RS-a u Jerusalemu ne postoji već dvije godine i da je preregistrovano u privatno preduzeće kojim rukovodi Arie Livne.

Arie Livne je savjetnik predsjednika RS-a Milorada Dodika i senator RS-a, ali ga Vlada RS predstavlja kao šefa tog predstavništva, za koje se redovno izdvaja novac iz budžeta RS-a.

"Potvrda iz izraelskog Ministarstva vanjskih poslova da ovo predstavništvo zapravo ne postoji je skandalozna i previše ozbiljna da bi se Vlada RS-a bavila medijskim prepucavanjima i selekcijom informacija. Ako ste gledali samo izvještaje na Radio-televiziji RS-a, ne čudi nas da niste dobili pravu informaciju, pa Vas molimo da obratite pažnju na činjenicu da je RS-a trenutno u centru skandala", navodi PDP.

Ministra Lukača pitaju - šta će MUPRS-a da uradi u vezi s tvrdnjama izraelskog Ministarstva vanjskih poslova o postojanju Predstavništva RS-a u Izraelu, kada će provjeriti na čiji račun su u protekle dvije godine "lijegale" pare iz budžeta RS-a namijenjene Predstavništvu RS u Izraelu, hoće li i kada MUPRS-a provjeriti navode u vezi sa ovim slučajemem i kada će javnost RS-a biti informisana o koracima iz MUPRS-a u vezi sa slučajem Predstavništva RS u Izraelu?

"Od Vlade RS smo već zatražili odgovore na pitanja - šta će uraditi ovim povodom, ko je kriv za pljačku i obmanjivanje javnosti RS-a, ko će i kada vratiti novac u budžet RS-a, kao i šta će MUPRS-a uraditi u vezi s objavljenim navodima.

Dobili smo neozbiljan odgovor u medijima koji ne zadovoljava osnovne kriterijume i odgovornosti izvršne vlasti. Odgovor koji je upućen nije primjeren interesovanju i ozbiljnim pitanjima predstavnika zakonodavne vlasti u RS-u", tvrde iz PDP-a.

Ne propustite