Evo kako možete iskoristiti KORU OD LIMUNA

Zanimljivosti
Evo kako možete iskoristiti KORU OD LIMUNA
Možda niste znali, ali koru od limuna možete iskoristit za čišćenje kuhinje i kuhinjskog pribora, za pravljenje domaćeg mirisa za dom, prirodnog spreja za čišćenje i dezinfekciju radnih površina, te za dekoraciju kolača

Kora od limuna skoro svaki put završi u kanti za smeće. Možda niste znali, ali koru od limuna možete iskoristit za čišćenje kuhinje i kuhinjskog pribora, za pravljenje domaćeg mirisa za dom, prirodnog spreja za čišćenje i dezinfekciju radnih površina, te za dekoraciju kolača. Donosimo vam 5 načina na koji možete iskoristit koru od limuna, nakon što ste iscijedili limunov sok.

Dekoracija kolača

li

Koricu limuna za dekoraciju kolača i aromu koristi svaka domaćica. Možete je napraviti i sami, ali vodite računa da je limun organski ili ga prethodno očistite od ostatka pesticida i voska. Koricu limuna izrendajte na ribežu sa sitnim zupcima i upotrijebite u smjesi za kolače ili za dekoraciju (mnogo zdravije od umjetnih obojenih šarenih mrvica). Ukoliko koricu limuna ne trebate isti dan možete je posušiti i pohraniti za kasnije.

Očistite posuđe od kamenca i vratite sjaj posudama

U posudu koju želite očistiti uspite vodu i dodajte kore od iscijeđenog limuna. Kuhajte na laganoj temperature 15-20 minuta. Nakon otkuhavanja vaša posuda će biti čista i sjajna, a cijela kuhinja će mirisati na limun.

Neka dom zamiriše

Ukoliko ste pravili limunadu ili svježi sok od narandže ili grejpa, ostat će vam hrpa kora koje biste bacilli u smeće. Umjesto toga, dodajte kore u posudu sa vodom i otkuhavajte ih na laganoj vatri 15 minuta do pola sata. Otkuhavanje možete ponoviti više puta tokom dana, kada želite osvježiti dom. Možete u mješavinu dodati i začine po želji (štapić cimeta, anis, klinčić…), kao i eterična ulja po svom izboru (nekoliko kapi). Dom će mirisati prekrasno, a vi ćete odmah osjetiti kako vam se rapsoloženje mijenja!

Očistite daske za rezanje

Daske za rezanje često su dobra podloga za razmnožavanje bakterija. Pomiješajte kašiku sode bikarbone sa malo vode (ili limunovog soka), nanesite pastu na dasku i izribajte je pomoću kore od limuna. Daska će biti čista i mirisat će na limun. Ovako možete očistit i druge drvene površine.

Napravite sprej za dezinfekciju radnih površina u kuhinji

U posudu sa poklopcem uspite 2 čaše (po mogućnosti destilirane) vode dodajte kore od limuna (ili narandže, ukoliko ste cijedili i njih) i desetak kapi eteričnog ulja s antibakterijskim djelovanjem (čajevac, lavanda, geranij, limun). Poklopite posudu i ostavite mješavinu da odstoji nekoliko sati (ili preko noći), a zatim je procijedite i uspite u prskalicu. Poprskajte ovim sprejem sve radne površine u kuhinji (ovaj dio posla možete čak povjeriti i djeci – djeca se uvijek raduju prskanju, bez bojazni da će im nauditi, budući da je sprej 100% prirodan).

Ne propustite