UHAPŠEN MONSTRUM MILOŠ KRSMANOVIĆ: Natjerao zatočenika bošnjačke nacionalnosti da pojede tri metka, nakon čega mu je nožem probio prst ruke

Aktuelno
UHAPŠEN MONSTRUM MILOŠ KRSMANOVIĆ: Natjerao zatočenika bošnjačke nacionalnosti da pojede tri metka, nakon čega mu je nožem probio prst ruke
Optuženi se tereti da je zatočenike u zimskim mjesecima na izuzetno niskim temperaturama, prisiljavao na pranje teretnih vozila te ih nakon toga mučio, ponižavao i kupao vodom iz hidranta, te ih u takvom stanju, na niskim temperaturama, ozbiljno im ugrožavajući zdravlje, prisilno vozio zakačene na karoseriju kamiona kroz grad Rogaticu i izlagao porugama stanovništva

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Miloša Krsmanovića (61) iz Rogatice, koji se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Krsmanović je, prema optužnici, u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

- On se tereti da je tokom 1992. i 1993. godine, sam i s drugim osobama, mučio, zlostavljao, nanosio tjelesne ozlijede i na nečovječan i ponižavajući način zlostavljao civile bošnjačke nacionalnosti, koji su bili zatočeni u logoru Rasadnik i drugim lokacijama u Rogatici - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nadalje, optuženi je nanosio tjelesne ozlijede i prijetio sakaćenjem jednom zatočeniku, prisilio zatočenika da pojede tri metka, nakon čega mu je nožem probio prst ruke.

Također, optuženi se tereti da je zatočenike u zimskim mjesecima na izuzetno niskim temperaturama, prisiljavao na pranje teretnih vozila te ih nakon toga mučio, ponižavao i kupao vodom iz hidranta, te ih u takvom stanju, na niskim temperaturama, ozbiljno im ugrožavajući zdravlje, prisilno vozio zakačene na karoseriju kamiona kroz grad Rogaticu i izlagao porugama stanovništva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Ne propustite