Ispovijest Hitlerovog osobnog tjelohranitelja koji je prvi vidio njegovo mrtvo tijelo: "Pogled mi je pao na Evu..."

Zanimljivosti
Ispovijest Hitlerovog osobnog tjelohranitelja koji je prvi vidio njegovo mrtvo tijelo:  "Pogled mi je pao na Evu..."
Rochus Misch, Hitlerov posljednji tjelohranitelj, bio je u berlinskom bunkeru s nacističkim vođom kada je počinio samoubistvo.

Rochus Misch, Hitlerov posljednji tjelohranitelj, bio je u berlinskom bunkeru s nacističkim vođom kada je počinio samoubistvo.

Hitlerov osobni tjelohranitelj bio je prvi koji je vidio mrtvo tijelo Adolfa Hitlera, a u knjizi "Hitler's last witness: The memoirs of Hitler's bodyguard", koja uskoro izlazi u Engleskoj, opisao je posljednje minute Führerovog života do intimnih detalja. 

Rochus Misch kazao je kako je nacistički vođa prije smrti rekao svim vojnicima da su oslobođeni obaveze lojalnosti te da želi da njegovo tijelo kremiraju. Potom se ubio.

Misch je bio posljednji preživjeli od Hitlerovog osoblja, a umro je u Berlinu 2013. godine u dobi od 96 godina.

hitler-2


Tog 30. aprila 1945. u Hitlerov bunker stigla je poruka generala Keitela da Wehrmacht nije uspio probiti rusko okruženje Berlina i da je kraj Drugog svjetskog rata neizbježan.

"Kratko nakon toga, Misch je čuo Hitlera kako tiho govori Bormannu i ostalima, visokim nacistima. Okrenuo se i vidio da je Hitler ušao u svoj ured. Eva Braun, koja je svježe postala gospođa Hitler, pratila ga je. Misch je vidio kako Otto Günsche, Hitlerov pobočnik, zatvara vrata iza tek vjenčanog para. Günsche je rekao Mischu da šef ne želi da ga itko ometa", ispričao je za Independent urednik knjige Martin Mace.

Nije želio doživjeti Mussolinijevu sudbinu

Hitler se rukovao s Günscheom i rekao mu da su svi vojnici sada oslobođeni obaveze lojalnosti. Također mu je kazao da ne želi da mu tijelo nakon smrti oskvrnjuju kao što je bio slučaj s Mussolinijem. To je bio i razlog zašto je inzistirao na tome da ga spale.
Svi u bunkeru nervozno su čekali. A onda je nastao metež. Vrata ureda su se otvorila i Misch je pogledao unutra i vidio je prizor koji nikad neće zaboraviti:

"Pogled mi je prvo pao na Evu. Sjedila je sa skupljenim nogama, glava joj je bila nagnuta prema Hitleru. Cipele su joj bile ispod sofe. A pored nje... mrtav Hitler. Oči su mu bile otvorene i kao da je zurio, glava mu je pala malo naprijed."

Memoari opisuju i kako je Misch jednom prilikom naišao na Evu u laganoj spavaćici u gostinjskoj sobi koja je bila povezana privatnim prolazom s Hitlerovom sobom. A ona je samo stavila prst na usta, signalizirajući mu da ostane tiho i ništa ne govori. Misch je mislio da će dobiti otkaz zbog toga.

Kazao je i da je jednom prilikom čuo kako se Eva Braun i Magda Goebbels zaklinju da će umrijeti uz svoje muževe što se na kraju i obistinilo.

Posljednjeg Hitlerovog tjelohranitelja nakon pada Berlina zarobili su Rusi te je osam godina proveo u radnom logoru. O Hitleru je do kraja života govorio kao o "odličnom šefu", nimalo brutalnom.

"Nije bio čudovište, nije bio nadčovjek", kazao je Misch, a prenosi Independent.

Ne propustite