Ove navike štete vašem imunitetu

Zdrav život
Ove navike štete vašem imunitetu
Imunitet je odbrambeni mehanizam organizma, a naše ponašanje kao i navike mogu mu i te kako naštetiti.

Imunitet je odbrambeni mehanizam organizma, a naše ponašanje kao i navike mogu mu i te kako naštetiti.

Dobro bi bilo razmisliti o svojim svakodnevnim postupcima, a među njima je često i ovih pet najvećih "tihih ubica" imuniteta s kojima se treba izboriti.

Neprospavana noć

 Najbolji primjer su studenti koji tokom noći uče i preskaču neophodan san te češće obolijevaju od sezonskih viroza. Loš i nedovoljan san usko je povezan s padom imuniteta jer takav organizam je oslabljen i umoran te se teško bori s bakterijama i virusima.

Odrasla osoba trebalo bi da ima od sedam do devet sati neprekidnog sna i to svake noći.

Stres

 Dokazano je kako osobe koje su svakodnevno pod stresom češće obolijevaju od gripa i prehlada i raznih alergija. Razlog djelomično leži i u brizi za svoje zdravlje i tijelo, ali i u energiji koja je vrlo važan faktor kvalitetnog načina života. Pozitivan način razmišljanja manje je stresan, a svi dobro znamo kako nam stres čini loše.

Pokušajte svaki dan pronaći nešto što vas raduje, bez obzira na to koliko vam se činilo da su sitnice u pitanju. Na kraju dana partneru ili porodici prenesite svoja pozitivna iskustva. Smijte se što više.

Loša ishrana

 Ne moramo posebno spominjati koliko hrana koju unosimo u organizam utiče na imunitet i zdravlje, a vi se zapitajte da li često preskačete doručak ili drugi obrok. Osobe koje preskaču obroke i izgladnjuju tijelo sklonije su obolijevanju od sezonskih viroza i infekcija.

Neka hrana koju unosite u organizam bude redovna, što šarenija i što raznovrsnija. Ne preskačite doručak, a smanjite unos šećera i soli.

Neaktivnost

Fizička aktivnost usko je povezana sa zdravljem. Oni koji ne vježbaju skloniji su virozama.

Samo 30 minuta aerobnih vježbi ili nekog drugog treninga pojačavaju cirkulaciji i ubrzavaju imunitet. Iskoristite lijep dan za šetnju, vožnju biciklom ili trčanje i napravićete dobru stvar za zdravlje.

Potiskivanje emocija

Konstruktivna rasprava sa suprugom ili prijateljima ukoliko ste emotivno povrijeđeni može pojačati imunitet, kažu naučnici Kalifornijskog univerziteta. Nemojte držati sve emocije u sebi. Osobe koje skrivaju svoje osjećaje i stavove imaju slabiji imunitet.

Ne propustite