Zašto mnogi plaču, kada ovaj čovjek govori?

Dobre priče
Zašto mnogi plaču, kada ovaj čovjek govori?
Kenan Musić je vjerovatno jedan od najangažovanijih i najomiljenijih u BiH. Trenutno je hatib Bakijske džamije u Sarajevu, držeći hutbe koje se pamte, gdje govori o aktuelnim dešavanjima u društvu, na čijim hutbama mnogi plaću dok ga slušaju.

Ko je hafiz Kenan Musić?

Hafiz Kenan Musić je vjerovatno jedan od najangažovanijih i najomiljenijih hafiza u BiH. Trenutno je hatib Bakijske džamije u Sarajevu, držeći hutbe koje se pamte, gdje govori o aktuelnim dešavanjima u društvu, na čijim hutbama mnogi plaću dok ga slušaju. 

Hafiz Kenan Musić, rođen je u Sarajevu. Svršenik je Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu te Univerziteta Al-Azhar u Kairu, Fakultet Usuli-din, katedra za hadisa, gdje je studirao od 1998. do 2000. godine i svršenik Univerziteta u Damasku, Šerijatsko-pravni fakultet čiji je student bio od 1999. do 2005. godine.

Od 2002. – 2005.  Bio je na postdiplomskom studij na Institutu „Feth“ u Damasku, odsjek za hadis pod mentorstvom šejha dr. Nurudina 'Itra eminentnog hadiskog stručnjaka i hanefijskog pravnika od kojeg je dobio i tradicionalnu idžazu za hadis, fikh i tefsir.

Godine 2006. prijavio je  magistarsku tezu na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu pod naslovom „Džihad u djelu Mustafe Pruščaka 'Radost gazija'“. Magistrirao u julu 2009. godine.

Kenan Musić je položio hifz pred šejhom Jasinom Karutom, učenikom šejha Abdulmedžida Bekrija et-Tarabišija učitelja sa najkraćim senedom do Vjerovjesnika, s.a.v.s.. Idžazu sa senedom do Poslanika, s.a.v.s., za hifz po Asimovom kiraetu, Šu'be i Hafs zajedno, dobio  je od obojice šejhova i posvjedočio je Šejhul-kura' Sirije Krejm Radžih. Idžaza je uručena 25. marta 2005. godine,  odnosno 11. safer 1426. h.g. u džamiji Huzejme, r.a., u Damasku.

Hfz. Kenan Musić je od 2006. godine asistent i viši asistent na Katedri hadisa Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu. Dana 18. marta 2015. godine na Fakultetu islamskih nauka doktorsku disertaciju pod naslovom ''Komunikološki aspekti Poslanikova, s.a.v.s., života'' odbranio je mr. hfz. Kenan Musić.

Dr. hfz. Kenan Musić  je autor je dviju knjiga: „Radost gazija Mustafe Pruščaka/Mustafa Pruščak, kadija i muhaddis, život i djelo“, Sarajevo, 2010., i knjige „U susret Resulullahu, životopis Muhammeda, s.a.v.s.“, Sarajevo, 2014., te priređivač hrestomatije „Hatabet, vaz i retorika“.

Dr. Musić je sa arapskog jezika preveo knjigu dr. Muhammeda Seida el-Butija Žena između tiranije zapadnog sistema i milosti Božijeg zakona, te učestvovao u prijevodima Ihjaa imama el-Gazalije i „Hanefijskog fikha“ šejha Tuhmaza.  Prevodilac je i pisac komentara za peti svezak Buharijine zbirke hadisa.

Na Fakultetu islamskih nauka dr. Musić je bio voditelj Sekcije hadisa u akademskoj 2010-2011. godini i voditelj je sekcije hifza i muhaffiz.  Pred njim je  napamet naučilo časni Kur’an osam kandidata od kojih su šest položili pred Komisijom Rijaseta.

Hafiz Kenan Musić je društveno angažovan i aktivan član Islamske zajednice. Čest je predavač u Omladinskom Centru Hrasno Medžlisa IZ u Sarajevu, u Studentskim domovima Bjelave i Nedžarići, voditelj je redovne Halke hadisa četvrtkom u Tabačkom mesdžidu - Sahih imama Buharije i dosada je održao 450 halki. Od februara 2011. hatib je Bakijske džamije u Sarajevu.

Poslušajte neka od predavanja hafiza Kenana:

 

 

 

Ne propustite