Četiri savjeta koja će vam pomoći da održite ljubav

Ljubav
Četiri savjeta koja će vam pomoći da održite ljubav
Uzburkanim hormonima na početku veze svrha je oplodnja. Kad splasnu, mnogi se parovi pitaju kako održati ljubav.

Stabilne i dugotrajne veze odraz su nježnosti i pažnje koju partneri iskazuju jedno drugome. Kad jednom shvatimo da je prvotno razdoblje zaljubljenosti od pola godine prošlo i da su se uzburkali hormoni stišali, ono što trebamo jest istinski se početi truditi kako bi veza uspjela, isto kao što se trudimo uzgojiti biljku stalno je zalijevajući. Ljubavna trenerica Johanna Lyman za Galtime je sastavila četiri ključna elementa kako biste što uspješnije održali plamičak ljubavi, a tvrdi da se metode mogu primijeniti i kad mislite da se ljubav već ugasila:

1. Razgovarajte o svemu. Razgovor je najbolji lijek da dugotrajna veza ne postane teret, a mali problemi ne potresu i vaš i život vašeg partnera. Već ste zasigurno mnogo puta pročitali da komunikacija održava ljubav na duge staze. Veze se često urušavaju zbog malih potresa. Istraživanja su pokazala da su parovi bili zadovoljniji ako su izražavali svoje neslaganje te proturječili partneru nego kad su se partneri svađali na "tradicionalan" način, vrijeđajući i posramljujući jedan drugoga. Mali trik koji može pomoći jest taj da se usredotočite na sebe umjesto na svog partnera. Pokušajte s izjavom poput:  "Osjećam se posramljeno kad mi se obraćaš tako", a ne: "Ti me tjeraš da se osjećam glupo".

2. Njegujte ljubav. Pet je jezika ljubavi prema Garyju Chapmanu. Svaki od njih jedan je način na koji vam partner daje do znanja da vas voli. Prvo biste trebali pronaći primarni jezik ljubavi kako bi on, primjerice, znao kada mu iskazujete osjećaje i kako bi se znao ponašati prema vama. Često partneri iskazuju ljubav na način na koji bi je željeli primati. Ako su vam jezici različiti, partner možda neće moći dešifrirati ljubavne poruke.

3. Zamjećujte "pozitivnu" stranu svog partnera. Neki autori vjeruju da brak ili duga veza opstaju samo ako su ljudi fokusirani na dobre strane partnera, čak i kad oni ne pokazuju učestalo svoju dobru stranu. Istrenirati se možete ako tjedan dana na partneru ne primjećujete sitnice koje vas živciraju, no to nije nimalo lak zadatak. Svi želimo da nam je partner savršen pa često smećemo s uma da je i on ljudsko biće kao i mi. Zamjećujte stvari koje volite kod svog životnog suputnika, iste one koje su vas privukle kada ste ga prvi put ugledali. Krajem tjedna revidirajte svoje osjećaje – vjerujemo da ćete osjećati više ljubavi prema njemu.

4. Seksajte se više. Što se više seksate, više ćete i žudjeti za njim. To je jedna strana medalje. Druga je strana je da, ako izađemo iz navike i potpuno se prestanemo seksati, time prestaje i fizički kontakt koji je izrazito bitan za osjećaj povjerenja među ljudima. Pokušajte voditi ljubav sedam dana u tjednu, a ako je seks popraćen orgazmima, jednostavno ćete se osjećati bolje. I zadovoljnije. Čak i ako ne osjećate preveliku ljubav i pretjeranu bliskost s partnerom, pokušajte s ovom metodom i promatrajte što će se dogoditi. Sigurno ćete se osjećati bližima.

Ne propustite