Svjetski mediji brujili o posjeti osuđenog ratnog zločinca Tomislavu Nikoliću

Region
Svjetski mediji brujili o posjeti osuđenog ratnog zločinca Tomislavu Nikoliću
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se jučer s ratnim predsjednikom Skupštine Republike Srpske Momčilom Krajišnikom u Predsjedništvu Srbije.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se jučer s ratnim predsjednikom Skupštine Republike Srpske Momčilom Krajišnikom u Predsjedništvu Srbije. 

Krajišnik je pred Haškim tribunalom osuđen na 20 godian zatvora zbog ratnih zločina, a nalazi se trenutno na privremenoj slobodi od 2013. godine nakon što je odslužio dvije trećine zatvorske kazne.

Iz Predsjedništva je medijima povodom sastanka samo proslijeđeno saopštenje u kojem se navodi da su Nikolić i Krajišnik razgovarali o položaju i zaštiti ljudskih prava srpskog naroda u regionu.

Svjetske agencije su javile da se predsjednik Srbije sastao sa “osuđenim bosansko-srpskim ratnim zločincem” s kim je razgovarao o zaštiti prava Srba koji žive u regionu Balkana.

– Sastanak srpskog predsjednika Tomislava Nikolića i ratnog vođe bosanskih Srba Momčila Krajišnika u srijedu odražava sadašnje ponovno jačanje nacionalističkih stavova koji su doveli do ratova devedesetih, u kojima je bilo više od 100 hiljada žrtava – piše agencija AP.

war-criminal

Agencije su podsjetile da je Krajišnik proveo 13 i po godina u zatvoru pošto je u Haškom tribunalu za ratne zločine osuđen za progon i prisilno protjerivanja nesrba tokom bosanskog rata 1992-1995. godine. Navode da je oslobođen 2013. pošto je u skladu sa propisima Haškog tribunala odslužio dvije trećine kazne od 20 godina zatvora.

Agencija France Press piše da je srpski predsjednik primio Momčila Krajičnika, Srbina iz Bosne koga je međunarodni sud osudio za ratne zločine tokom sukoba od 1992-1995. godine i koji je bivši saradnik lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića.

Cilj sastanka, navodi France Press saopštenje iz predsjedništva Srbije, bio je “zaštita prava srpskog naroda u zemljama u regionu” i “promovisanje kulturnih veza srpskog naroda u bivšoj Jugoslaviji”.

France Press navodi da je Krajišnik bio desna ruka političkog vođe bosanskih Srba tokom rata Radovana Karadžića, koga je Haški sud osudio na 40 godina zatvora 2016. za njegovu ulogu u masakru u Srebrenici u julu 1995. godine kada su srpske snage ubile 8.000 muslimanskih muškaraca i mladića.

Francuska agencija je također navela da je Tomislav Nikolić, bivši saradnik srpskog ultranacionaliste Vojislava Šešelja, i da sada pripada vladajućoj partiji desnog centra.

Agencija dodaje i da je Nikolić pobornik jačanja veza sa Rusijom i da je prekjuče u Banjaluci učestvovao na proslavi 25. godišnjice Republike Srpske, sprskog entiteta u BiH.

war-criminal2

Ne propustite