Kako je Obama spektakularno upropastio svoj oproštajni govor

Svijet
Kako je Obama spektakularno upropastio svoj oproštajni govor
Oproštaj američkog predsjednika Baracka Obame od nacije možda je i najveći promašaj njegove političke karijere, piše Jonathan Bernstein za Bloomberg.

Oproštaj američkog predsjednika Baracka Obame od nacije možda je i najveći promašaj njegove političke karijere, piše Jonathan Bernstein za Bloomberg.

U nastavku prenosimo njegovu analizu govora.

"Šteta, jer tu je negdje bio izvrstan govor koji se jednostavno nije mogao probiti na površinu.

Počnimo s onim što je pošlo krivo.

Osnovni problem bio je da se događaj i govor nisu mogli usuglasiti. Jezgra govora bila je klasični oproštaj usmjeren naciji, lekcije naučene tijekom posljednjih osam godina.

Na nesreću, to je većinom izgubljeno u neredu dugih govora podijeljenih ličnosti. Tako se Obama prebacivao između predizbornog govora, nabrajanja najvećih hitova svoje vlade, popisa budućih politika koje podupire, zahvala obitelji, glasačima i osoblju, i tako u krug. 

Šteta, jer Obama ima nešto za reći o demokraciji i kako je ugrožena te što se oko toga može poduzeti. Nije jasno zašto se ovako pogubio".

Manjak žestine

"Pod rubrikom "ponovna izgradnja demokratskih institucija" govorio je o jednoj ujedinjenoj Americi te se založio za racionalnu misao, toleranciju i ekonomski napredak, koji su bitni čimbenici demokracije.

To su Obamine teme, a s nedavnim izborom Donalda Trumpa, mogao ih je i žešće predstaviti kao upozorenje za budućnost.

Imao je i izvrsnih izjava. "Za sve naše vanjske razlike, svi ponosno dijelimo istu titulu: građanin". Taj je profesor prava objasnio kako je Ustav "samo komad pergamenta. Nema moć sam po sebi. Mi, kao narod, mu dajemo moć".

Ali povezanosti između toga što je dobro kod Amerike nikad nisu došle na red te nije bilo jasno kakve veze imaju s prijetnjama koje je spomenuo, objasnio i na koje je aludirao. 

Problem i u publici

Problem je bila i publika. Govor kao da je bio namijenjen nekome drugome, a ne ljudima u publici. 

Možda bi bilo bolje da se prema tome ponašao kao prema stranačkom skupu, a ostalo ostavio za neki drugi put.

Dobra je vijest da Barack Obama nije gotov kao javni govornik. U boljoj je poziciji od svih svojih prethodnika da drži važne post-predsjedničke govore. Kad će znanstvenici proučavati njegove najveće govore, preskočit će ovaj i krenuti na dobre koje je održao nakon silaska s vlasti.

Ima puno za reći, a mi jedva čekamo što će reći - građanin Obama", zaključuje Bernstein za Bloomberg.

Ne propustite