Ivanica sedam dana nema struje i vode, mještani blokirali granični prijelaz

Objavljeno:11.01.2017 - 13:17
A A A Times Arial

Mještani Ivanice, povratničkog mjesta u općini Ravno, blokirali su danas vozilima granični prijelaz od Trebinja prema Dubrovniku, jer već sedam dana nemaju struje, vode, ni telefonskih linija, strahujući za djecu i stare zbog izuzetno niskih temperatura.

Poručili su da je ovo bio samo jednosatni protest upozorenja, ali da će, ukoliko električnu energiju ne dobiju u roku 24 časa, u potpunosti blokirati granični prijelaz Ivanica.

Zbog nestanka struje i granična policija, umjesto u kontejnerima, posao obavlja iz vozila, gdje nemaju nikakvu kompjutersku vezu, niti bazu podataka.

Mještanin Ivanice Aleksandar Milićević kaže da je pao dalekovod i da su se odmah obratili nadležnim službama, ali da niko nije reagovao, napominjući da usljed nestanka struje nemaju ni vodu, jer agregati ne rade, pa vodu ne mogu koristiti iz čatrnja.

"Našao sam jučer komšiju od 93 godine koji je bio u svojoj kući skoro smrznut, a imamo i male djece koja su bolesna", ispričao je Milićević.

Milićević kaže da im se niko iz opštine Ravno nije obraćao, ali da ih nisu zaboravili poštari koji su im uredno jučer donijeli račune za električnu energiju "Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosna" Mostar, na kojima su im poželjeli sretne praznike.

"Mi na Ivanici već treći Božić slavimo u mraku. Da li je to slučajno ili namjerno, ne znamo", rekao je Milićević.

On kaže da je jedan od problema što njihovi predstavnici ne žive na Ivanici i ne dijele sudbinu svojih mještana, iako su ih oni birali, dodajući da Mjesna zajednica ne radi godinama, niti imaju predsjednika.

Dragan Misita, koji je na protestima podržao svoje komšije, kaže da je veoma teško živjeti samo jedan dan u ovakvim uslovima, a pogotovu sedam dana, te naglasio da strahuje i dan i noć, jer u domaćinstvu ima dvoje male djece i dvoje staraca.

Tokom blokade graničnog prijelaza, električari, koji su angažovani iz Tuzle, izašli su na teren. Još je neizvjesno kada će mještani Ivanice, koji su prepušteni sami sebi, dobiti električnu energiju.

Mjesto Ivanica, koja pripada opštini Ravno u Federaciji BiH, prije rata je bila u sastavu općine Trebinje.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!