Građanski savez: Ivanić, Jeleč i Ilić su ugrozili mir i moraju pred sud

Aktuelno
Građanski savez: Ivanić, Jeleč i Ilić su ugrozili mir i moraju pred sud
Građanski savez (GS) traži ovim putem ostavku ili smjenu zamjenika i ministrice odbrane, Marine Pendeš i Seada Jusića.

Građanski savez (GS) traži ovim putem ostavku ili smjenu zamjenika i ministrice odbrane, Marine Pendeš i Seada Jusića.

Jednog zato što je izdalo, a drugog zato što je postupilo po nezakonitoj naredbi. Niti je Pendešova imala pravo da Jusiću naredi angažman Počasne jedinice na nezakonitoj ceremoniji entitetskog praznika, niti je on imao obavezu da tu naredbu posluša. Stoga i jedno i drugo treba da podnesu ostavku i suoče se sa posljedicama nezakonitog postupanja.

GS međutim smatra da nezakonito angažovanje ljudstva 6. brigade, odnosno Trećeg puka, može biti riješeno samo krivičnim gonjenjem člana Predsjedništva Mladena Ivanića, načelnika Zajedničkog štaba generala Ante Jeleča i komandanta 6. pješadijske brigade generala Radovana Ilića.

Angažovanje ljudstva i resursa Oružanih snaga moguće je samo uz jednoglasnu odluku Predsjedništva BiH i sad je više nego jasno da je Ivanić prekršio Zakon o odbrani i počinio djelo oružane pobune kako je definisano članom 162. Krivičnog zakona BiH. Naime, Ivanić je u maniru Bore Kostića i Borisava Jovića devedesetih godina prošlog vijeka na sebe preuzeo ulogu vrhovnog komandanta oružanih snaga, kršeći time Ustav i zakone BiH. Mi u GS stoga još jednom pozivamo Tužilaštvo BiH da prestane biti servis stranaka na vlasti i pokrene istragu kako protiv Ivanića, tako i protiv Jeleča i Ilića.

Zahvaljujući Ivaniću, Jeleču i Iliću ideologija u čije ime je počinjen genocid kidnapovala je zajedničke oružane snage u zajedničkoj državi samo dvadeset godina nakon genocida. Njihova zajednička odluka dovodi u pitanje ne samo budućnost Oružanih snaga, nego i budućnost mira u BiH. Nezakonitim angažovanjem Oružanih snaga u Banjoj Luci stvoren je presedan da Oružane snage BiH budu upotrijebljene protiv neke grupe građana BiH zbog njihove vjerske, etničke ili druge pripadnosti.

Stoga smo mi u GS-u zgroženi kukavičlukom Bakira Izetbegovića i njegovog kabineta koji kao svoj posao vidi sakupljanje besplatnih milja na prekookeanskim letovima i očuvanje vlastite komocije. Nedopustivo je da Izetbegovićev savjetnik određuje dokle istraga u Ministarstvu odbrane o odgovornosti za neustavno i nezakonito postupanje Oružanih snaga smije i može ići.
Što se nas u GS-u tiče, uvjereni smo da jučerašnje izjave Selme Cikotića znače upravo ono što govorimo sve vrijeme, da je kabinet Bakira Izetbegovića bio sve vrijeme i u potpunosti upućen i saučestvovao u nezakonitom angažmanu ljudstva i resursa Oružanih snaga BiH u svrhe veličanja genocida nad jednim bosanskohercegovačkim narodom.

Ne propustite