PLAN RUŠENJA: NATO smjenjuje generale,Ivanić izdaje naredbu o povlačenju svih Srba iz OS BiH!?

Aktuelno
PLAN RUŠENJA: NATO smjenjuje generale,Ivanić izdaje naredbu o povlačenju svih Srba iz OS BiH!?
Situacija oko angažmana pripadnika Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH tokom obilježavanja neustavnog praznika Dana RS u Banja Luci 9. januara dodatno se komplikuje, piše Patria.

Situacija oko angažmana pripadnika Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH tokom obilježavanja neustavnog praznika Dana RS u Banja Luci 9. januara dodatno se komplikuje, piše Patria.  

Sve više dokaza je koji potvrđuju da nije na sceni međusobno političko prepucavanja „ko je veći Srbin“ između predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i predsjednika RS Milorada Dodika.

Naprotiv, riječ je po svemu sudeći do u detalje razrađenom scenariju koji u konačnici, ne bude li adekvatnog odgovora utemeljenog na Ustavu BiH, Krivičnom zakonu BiH i zakonima o odbrani i OS BiH, te NATO štaba i EUFOR-a u Sarajevu, može rezultirati odvajanjem srpskih kadrova u vojnim strukturama i njihovim povlačenjem u kasarne smještene na teritoriji RS, a naredbu bi izdao Ivanić koji je već na djelu pokazao da može to i uraditi bez saglasnosti druga dva člana Predsjedništva BiH. 

Malo ko može pomisliti da su se na svečanosti u dvorani Borik, tokom proslave neustavnog praznika Dana RS, slučajno i na svoju ruku i to u prvom redu pojavila četiri srpska generala OS BiH.

Jedan do drugog „u stroju“ obučeni u svečane uniforme stajali su zamjenik načelnika Zajedničkog štaba general Mirko Tepšić, komandant Operativne komande general Dragan Vuković, komandant 6. pješadijske brigade general Radovan Ilić, te zamjenik komandanta Komande za podršku OS BiH za resurse general Gojko Knežević.

Indikativno je da su uz četiri srpska generala, na svečanosti bili i pukovnici Nebojša Janković i Milorad Krajšumović, a na postrojavanju Trećeg puka i pukovnik Savo Vidaković.  

Janković je komandant Vojnoobavještajnog bataljona OS BiH, a tu dužnost prije njega su obavljali upravo Vidaković i Krajšumović, sve trojica veoma iskusni oficiri i obavještajci, koji zasigurno imaju udjela u pravljenju i realizaciji plana destabilizacije Oružanih snaga BiH.

Pukovnik Krajšumović je načelnik Štaba u Brigadi taktičke podrške OS BiH u čijem je sastavu Vojnoobavještajni bataljon.

Pukovnik Vidaković bio je na postrojavanju Trećeg puka i trenutno obavlja dužnost komandanta Prvog bataljona u čijem sastavu je 6. pješadijska brigada, odnosno Treći puk čiji pripadnici su bili na postrojavanju i 8. i 9. januara.

Na temelju odredaba Uputstva komandanta SFOR-a stranama u BiH, koje je na snazi komandant NATO štaba i EUFOR-a u BiH brigadna generalica Giselle Wilz i generalmajor Friedrich Schroeter mogu zbog antidejtonskih aktivnosti, u šta spada i obilježavanje neustavnog Dana RS, sankcionisati odnosno smijeniti četvoricu generala OS BiH.

Ovakvu odluku koja se odnosi isključivo na generale, generalica Wilz i generalmajor Schroeter mogu donijeti neovisno od istrage koju je pokrenulo Ministarstvo odbrane BiH.

Prije 12 godina smijenjen general Đukić

Prije 12 godina tadašnji komandanti NATO štaba i EUFOR-a u BiH, smijenili su načelnika Generalštaba Vojske RS generala Novaka Đukića.

Generali David Leakey i Steven Schook ovakvu odluku donijeli su tada ocijenivši kako je general Đukić odgovoran za propuste koji su se dogodili 16. aprila 2005. godine, kada se veći broj regruta Vojske RS na svečanosti davanja zakletve, istu dao Republici Srpskoj umjesto Bosni i Hercegovini.

"Ti događaji doveli su u pitanje i ustavnu lojalnost i vojnu profesionalnost zapovjednog lanca Vojske Republike Srpske i predstavljaju ozbiljan izazov procesu reforme odbrane", poručili su tada komandanti NATO-a i EUFOR-a.

Oni su tada naredili i suspenziju svih regruta sa Manjače, uz najavu da će biti otpušteni iz vojne službe. Kao treća mjera izrečena je zabrana učešća i obraćanja ratnih veterana tokom službenih vojnih ceremonija.

"Uloga udruženja veterana tokom događaja na Manjači je bila huškačka i protivna Dejtonskom sporazumu", poručeno je tada iz NATO-a i EUFOR-a. 

Ne propustite