Studenti Burč univerziteta prepoznali razlike i proslavili kulturalne različitosti

Dobre priče
Studenti Burč univerziteta prepoznali razlike i proslavili kulturalne različitosti
Članovi asocijacije studenata Edukacijskog fakulteta – Students' Asociation of Faculty of Education – Internacionalnog Burč univerziteta, tokom zimskog semestra osmislili su i uspješno implementirali projekat Celebrating cultural diversity in Sarajevo (obilježavanje kulturoloških razlika u Sarajevu).

Članovi asocijacije studenata Edukacijskog fakulteta – Students' Asociation of Faculty of Education – Internacionalnog Burč univerziteta, tokom zimskog semestra osmislili su i uspješno implementirali projekat Celebrating cultural diversity in Sarajevo (obilježavanje kulturoloških razlika u Sarajevu).

Internacionalni Burč univerzitet pohađaju studenti iz tridesetak različitih zemalja, dolaze iz različitih kultura i svako od njih na svoj način doprinosi kulturalnoj različitosti na Burč univerzitetu, koja se tretira kao ogromno kulturološko blago a nikako kao problem. Susrećući se s ljudima koji dolaze iz različitih kultura, studenti Internacionalnog Burč univerziteta svakodnevno imaju priliku sticanja vještina komunikacije i saradnje s onima koji su kulturalno drugačiji od njih. Studirajući u ovakvom okruženju prepoznali su prednosti internacionalnog i interkulturalnog iskustva, uočili vrijednosti prihvatanja i promicanja različitosti i uvidjeli brojne pogodnosti koje donosi interkulturalno iskustvo.

Problemi kulturološke različitosti koji uzrokuju katastrofalne posljedice diljem svijeta, koje gotovo svakodnevno rezultiraju ljudskim nesrećama i gubicima, potakli su studente asocijacije SAFE-a na razmišljanje šta i kako mogu učiniti kako bi svijet bio bolji, kako bi se eliminisala diskriminacija i promovisala tolerancija, kako bi se širilo poštovanje a brisala mržnja, kako bi se razvijalo zajedništvo a odvraćalo od separatizma i, naposlijetku, kako bi se gradio mir i bolji svijet. Svjesni činjenice da mladi ljudi, puni energije i entuzijazma, mogu biti pokretači važnih projekata, došli su do ideje da decembarsko-januarske blagdane svih većih vjerskih zajednica u Sarajevu obilježe na prigodan način.

Tako su vrijedni članovi ekipe SAFE: Damir Bešlija, Alessandro Tomić, Raid Čulah, Kenan Ćatić, kao i ostatak ekipe, posjetili centralnu džamiju u Sokolović Koloniji na dan obilježavanja mevluda, rođenja Muhammeda, a.s. (12.12.2016.), zatim sinagogu Aškenazi za vrijeme obilježavanja Hanuke (24.12.2016.), praznik svjetla kod Jevreja, katedralu Srca Isusova za vrijeme obilježavanja katoličkog Božića (25.12.2016.), te, također, i pravoslavnu crkvu. Pored navednog, organizovali su predavanja za studente, kojima su nastojali promovirati toleranciju i razumijevanje i predstaviti različitosti kao bosanskohercegovačko kulturalno blago, ističući njegove prednosti.

Prema riječima Fatime Kovačević, predsjednice asocijacije studenata SAFE-a, implementirane aktivnosti predstavljaju važnu ideju ali i vodilju koja može dati značajan doprinos prihvatanju i promoviranju različitosti te razvoju tolerancije, a što je svakako više nego prijeko potrebno ne samo u BiH već i na čitavom Balkanu, dok dešavanja posljednjih godina ukazuju na potrebu ovakvih projekata širom svijeta.

Damir Bešlija se posebno raduje implementiranom projektu. On je već participirao u aktivnostima Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini. "U vremenu općeg nacionalizma, mržnje i straha od drugog i drukčijeg vidjeli smo za veoma korisno, kako za svakog pojedinca tako i za zajednicu, pokrenuti projekat pri komu bismo educirali kolege o različitostima, koje nas zaista obogaćuju. Širiti ljubav, toleranciju i poštovanje ključ je suživota koji ne samo da je moguć, već i nužan za nas koji živimo na ovim prostorima."

Damir smatra da su nacionalne i vjerske različitosti na ovim prostorima već previše nanijele zla. Prema njemu, vrijeme je da se oslobodimo okova nacionalizma i separatizma koji sprečavaju kvalitetan suživot i zajedništvo, te koji nam onemogućavaju razvoj bilo u ekonomskom, kulturološkom, obrazovnom ili bilo kojem drugom smislu. Vrijeme je da snažno i odlučno krenemo naprijed. To je nasušna potreba svih nas, bez obzira na našu etničku ili religijsku pripadnost. 
Čestitamo mladim i vrijednim članovima SAFE-a na izuzetno uspješnoj implementaciji hvale vrijednog projekta.

Ne propustite