Profesor Ibrahimagić: BiH je u teškoj pravno-političkoj situaciji i tako će biti dok ne reaguje OHR

Aktuelno
Profesor Ibrahimagić: BiH je u teškoj pravno-političkoj situaciji i tako će biti dok ne reaguje OHR
Omer Ibrahimagić, profesor Ustavnog prava i bivši sudija Ustavnog suda FBiH gvooreći o neustavnom Danu RS koji je obilježen jučer u Banja Luci kazao je da je presuda Ustavnog suda BiH o protivustavnosti 9. januara kao Dana RS neopoziva.

Omer Ibrahimagić, profesor Ustavnog prava i bivši sudija Ustavnog suda FBiH gvooreći o neustavnom Danu RS koji je obilježen jučer u Banja Luci kazao je da je presuda Ustavnog suda BiH o protivustavnosti 9. januara kao Dana RS neopoziva.

- Reakcije iz RS i srpskih predstavnika u rukovodstvu BiH su na određen način nelogične imajući u vidu da je Ustavni sud BiH Dejtonska kategorija i to slovo samog Dejtona jer je Ustavni sud taj koji treba štiti Ustav BiH. Njegove odluke su neopozive odnosno izvršne odluke.

Nema primjera u Evropi da je na takvu reakciju presude Ustavnog suda bilo koje zemlje u Evropi. Postavlja se pitanje kako odgovoriti na takvu reakciju - rekao je profesor Omer Ibrahimagić.

Hoće li iko snositi odgovornost?

- U tome je problem. Krivičnim zakonom BiH predviđena je krivična odgovornost za neprovođenje presuda Ustavnog suda. Javno tužilaštvo po toj dužnosti pokreće postupke. Taj državni organ je očito nefunkcionalan u tom pogledu. Druga sredstva nisu predviđena i tu je problem imajući u vidu da u BiH pored suverenih organa kao što su Parlamentarna skupština i Predsjedništvo postoji kancelarija OHR-a, Visokog predstavnika, koji je instaliran u okviru Dejtonskog sporazuma iz razloga što se posumnjalo od strane kreatora Dejtonskog sporazuma da država ne bi mogla funkcionisati bez takvog predstavništva Međunarodne zajednice - izjavio je prof. Ibrahimagić.

On je mišljenja da institucije BiH nisu u stanju da spriječe kršenje Ustava BiH jer se ne poštuje odluka Ustavnog suda koji je nedlažan da štiti Ustav BiH.

- Visoki predstavnik ne reaguje. Nalazimo se u teškoj pravno političkoj situaciji, isčekivanju i reakcijama. Pozicija i opozicija RS-a ne poštuje presudu Ustavnog suda, kao ni član Predsjedništva BiH iz RS. Moguće je očekivati reakciju Međunarodne zajednice, ali kada će uslijediti to je nepoznato. Imat ćemo ovakvu situaciju sve dok ne reaguje Međunarodna zajednica - istakao je profesor.

Ibrahimagić naglašava da Srbija, koja je potpisnik i obveznik Dejtona, ne poštuje isti i ne vrši funkciju obveznika.

- Garant su EU i zemlje Kontakt grupe. Srbija je s Hrvatskom i BiH, kao potpisnik, obveznik. Srbija podstrekava RS na antidejtonsko ponašanje umjesto da kao obveznik djeluje tako da RS poštuje sve anekse Dejtonskog sporazuma.

U koji kontekst staviti dešavanja u RS. Da li postoje procesi koji se možda događaju u pozadini?

- RS bi se drugačije ponašala da je Srbija odgovorna prema obavezama koje je preuzela iz Dejtonskog sporazuma.
Memorandum 2 Srpske akademija nauka i umjetnosti (SANU) je politička uputa za Srbe u BiH da ne poštuju Dejtonski sporazum i suverentitet BiH. Iza tog memoranduma 2 SANU-a stoji politika Republike Srbije i srpska pravoslavna crkva - rekao je profesor Ibrahimagić.

Kakva je uloga HDZ BIH u cijeloj priči? Štite li ustavni poredak BiH legalno izabrani predstavnici hrvatskog naroda?

- HDZ slijedi politiku Hrvatske. Odnos prema BiH je neodgovoran odnos imajući u vidu obaveze koje je Hrvatska preuzela na sebe potpisivanjem Dejtonskog sporazuma. Hrvatska danas podstiče HDZ unutar BiH na jednu vrstu opstrukcija na nivou entiteta FBiH i državnom nivou.

To su zahtjevi za izbornom jedinicom kada bi se birao HDZ-ov član za predsjednika i podstrekivanje na federalizaciju BiH u smislu stvaranje trećeg, hrvatskog, entiteta unutar BiH zaboravljajući činjenicu da je to pitanje riješeno 1993. godine odbijanjem Owen-Stoltenbergovog plana - kazao je gost jutarnjeg programa N1 televizije.

Ne propustite