KAKO FADIL N. DISCIPLINIRA NOVINARE: Cenzura, režim, pritisak

Tema sedmice
KAKO FADIL N. DISCIPLINIRA NOVINARE: Cenzura, režim, pritisak
Burno je Bosna i Hercegovina zakoračila u 2017.godinu. Ne samo zbog neustavnog obilježavanja 9.januara kao Dana Republike Srpske, već i zbog nekih drugih dogadjaja o kojima će u danima ispred nas tek biti riječi.

Burno je Bosna i Hercegovina zakoračila u 2017.godinu. Ne samo zbog neustavnog obilježavanja 9.januara kao Dana Republike Srpske, već i zbog nekih drugih dogadjaja o kojima će u danima ispred nas tek biti riječi.

Protekle sedmice agencija NAP objavila je priču kako je Novalićeva vlada sastavila Izvještaj u kojem osporava rad Uprave BH Telecoma i direktora Mirsada Zaimovića. Ništa to ne bi čudno bilo da taj isti izvještaj nije sačinjen na upitan i krajnje skandalozan način.

Prvo, nije ga sačinila vlada, već savjetnici u kabinetu federalnog premijera i to prije svega, onaj s kriminalnim dosijeom kojeg istražuje Tužilaštvo KS, Suvad Osmanagić.
Pa tako u tom nazovimo "izvještaju" okosnicu čine, zamjerke upućene BH Telecomu zbog toga što su izdvajali sredstva za marketing. A najveća zamjerka je ta što su "sponzorirali" emisije koje narušavaju ugled lika i djela federalnog nam premijera Fadila Novalića!

Ne, nije ovo nikakva šala. Tačno tako piše u tom skandaloznom "izvještaju". Zamjera se BH Telecomu i direktoru Mirsadu Zaimoviću da su sponozorirali Interview20 dok urednica Sanela Prašović Gadžo nema dlake na jeziku pa umije oštro da kritikuje! Otkud joj valjda pravo da to kao novinar radi? Ili otkud joj pravo da bude novinar, vjeruje u slobodu izražavanja, u slobodu medija? Otkud joj pravo da misli da ima pravo da javno iznese svoj stav pa makar to bilo i na društvenoj mreži kao što je facebook?

U famoznom Fadilovom "izvještaju" upravo su kopirani i ilustrovani Sanelini privatni postovi sa facebooka unutar zadnjih godinu dana a u kojima je ona kritikovala federalnu vladu, Novalića, Konakovića, Dilberović ili citirala izjavu iz emisije sa Nerminom Nikšićem o 100.000 radnih mjesta.

To joj je uzeto kao neoprostiva greška, pa se to nazvalo u "izvještaju" Fadilovih savjetnika kao rušenje predsjednika države Bakira Izetbegovića, federalnog premijera Fadila Novalića, kantonalnog premijera Elmedina Konakovića i federalne ministrice obrazovanja poznate po diskriminatorskoj odluci prema djeci, Dilberović.

U zemlji gladnih ljudi, nezadovoljnih ljudi, iscrpljenih ljudi, siti i bijesni savjetnici federalnog premijera morali bi znati da cenzurom i pritiscima na novinare, javnost i medije,  neće ni uštitkati novinare, ni osvojiti medije, ni spriječiti javnost da ukazuje na lopovluke, kriminal i korupciju.

Fadil je BH Telecomu oduzeo pravo da sponzorira emisije koje slobodno govore, a da u svom proklamovanom amaterizmu čak nije ni znao da to nije bilo sponzorstvo već koprodukcija u kojoj je BH Telecom plaćao svoje reklamne poruke proizvedene i emitovane u prime time terminu na BHT1.

To je materijalna greška. No, ne čudi puno Fadilova greška jer je on naučio na stotine hiljada sponzorstava koja je nepovratno dijelio fudbalskom klubu Zvijezda dok je bio direktor Cimosa.

Fadil je neovlašteno pratio, prikupljao podatke, transkriptovao privatne razgovore i objave i sve to stavio u dokument koji je želio da bude službeni, a nazvao ga "Izvještaj", a sve te radnje je radio na nezakonit način, jer to je nedvojben pritisak ne samo na jednog novinara, u ovom slučaju Sanelu Prašović Gadžo. Ne, to je pritisak na svakog novinara u ovoj državi koji ima stav, koji glasno govori, koji se ne plaši uputiti kritiku i koji misli svojom glavom, a ne onako kako bi to željela vlast.

I na kraju, Fadil je zaboravio da BIH nije još uvijek država režima u kojoj vlast odredjuje o čemu ćemo govoriti, pisati, misliti ili kako ćemo disati.

Zbog svega toga sada bi naša tužilaštva morala reagovati i silnog i bahatog federalnog premijera upitati- jel Fadile a ko si ti da pratiš i vršiš pritisak na novinare, da ih ucjenjuješ i da ih javno ponižavaš, da ih na kraju optužiš da ruše predsjednika, premijera, vlast? 

Lažna optužba i lažna kvalifikacija u ovoj državi bi trebala takodjer biti krivično djelo.

(Autorica je urednica TV emisije “Interview20” koja se emitira na BHT)

Ne propustite