Tužan dan za fudbal: Oprostila se najbolja bh. desetka, fudbaler magičnih poteza

Vremeplov
Tužan dan za fudbal: Oprostila se najbolja bh. desetka, fudbaler magičnih poteza
Legendarni bh. fudbaler Zvjezdan Misimović odlučio je i zvanično da okonča veoma uspješnu igračku karijeru.

Legendarni bh. fudbaler Zvjezdan Misimović odlučio je i zvanično okončati veoma uspješnu igračku karijeru. Misimović je raskinuo ugovor s kineskim drugoligašem Beijing Rehneom i više neće aktivno igrati fudbal.

Interesantno da se popularni Miske još 2014. povukao, ali je potom na molbu kineskog Guizhoua ipak se vratio i zaigrao u drugoj ligi. Čini se da je sada rekao i definitivno zbogom fudbalu i "okačio kopačke o klin".

Jedan od najvećih miljenika bh. navijača odigrao je 84 utakmice za nacionalni tim Bosne i Hercegovine postigavši 26 golova. Zvjezdan je rođen 5. juna 1982. godine u Munchenu, a karijeru je započeo u omladinskim kategorijama velikog Bayerna.

Nakon toga nosio je dresove Bochuma, Nurnberga, Wolfsburga, Galatasaraya, Dynamo Moskve, Guizhou Renhea i Beijing Rehnea. Nastupao je i za omladinske selekcije bivše Jugoaslavije, a najveći trag u karijeri svakako je ostavio u Njemačkoj.

Tako je od 2003. do 2011. godine odigrao ukupno 157 bundesligaških utakmica, postigavši pritom 37 golova i dodavši 57 asistencija. Legendarna desetka predvodila je Wolfsburg s Edinom Džekom do senzacionalne titule u Bundesligi, a vrhunac karijere Miske je doživio 2014. nastupivši sa svojim Zmajevima u Brazilu.

misimovic

Za Zmajeve je nastupao punih 10 godina, a debitovao protiv Makedonije u prijateljskom meču 18. februara pod vodstvom tadašnjeg selektora Blaža Sliškovića. Sve ostalo je historija...

Najbolja "desetka" u ne tako dugoj historiji Bosne i Hercegovine koja je poslije Svjetskog prvenstva rekla zbogom reprezentaciji itekako nam i dalje nedostaje. Nije važno je li imao viška kilograma ili je li u pravoj formi, Miske se nikad nije libio preuzeti odgovornost na sebe, primiti loptu između dva igrača, okrenuti se i tražiti rješenje prema naprijed.

S Edinom Džekom činio je ubitačan dvojac, a kada je Miske bio u elementu nije bilo te odbrane na svijetu koja ga je mogla zaustaviti. Bio je tu kada je bilo najteže. Postizao golove kada je najviše trebalo.Ma Miske je kralj, onako u najkraćem!

Čovjek koji nikada nije odbio odigrati meč za reprezentaciju, za zemlju kojoj je uvijek davao sve od sebe. Istina, ljutio se kada nije bio na spisku, kada je sjedio na klupi, ali pored svega Zvjezdan Misimović je bio nezamijenjiv.

Sasvim sigurno, Zvjezdan je legenda ove reprezentacije, kao i jedan od najboljih bh. igrača u historiji. Igračino, sve najbolje i da te opet gledamo u fudbalu, u nekoj drugoj ulozi...

Piše: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite