Puno sreće, zdravlja i uspjeha

Aktuelno
Puno sreće, zdravlja i uspjeha
Praznici Božić i Nova godina u Kataloniji na 15-tak stepeni definitivno se razlikuju od onih hladnih, sniježnih, kontinentalnih u Sarajevu.

Praznici Božić i Nova godina u Kataloniji na 15-tak stepeni definitivno se razlikuju od onih hladnih, sniježnih, kontinentalnih u Sarajevu. Moje mišljenje je da je Božić izgubio poveznicu sa religijskim praznicima, pogotovo među omladinom, uglavnom stariji ljudi prakticiraju odlazak na mise dok ostali proslavljaju svako na svoj način. Uglavnom to bude porodično okupljanje na večeri i kasnije zabava sa prijateljima ali kao i svugdje u svijetu, praznicima se najviše raduju djeca. Ali i te dječije radosti razlikuju se od onih uobičajenih. Nemamo deda mraza! Vjerovatno se bez snijega kojeg isto tako nemamo, gubio smisao deda mraza i njegovih sanki sa poklonima. Dostojnu zamjenu vrši Caga Tio. Imaginarni lik, napravljen od panja drveta, na čijem je jednom kraju nacrtano lice, dok je drugi prekriven dekom. Par dana prije Božića, djeca „hrane“ Tia, ostavljajuči mu hranu. U međuvremenu ispod deke roditelji ostavljaju poklone, i što više djeca hrane Tia, oni mogu očekivati više poklona. Na dan Božića, od Tia se očekuje da vršenjem velike nužde izbaci poklone napolje, a djeca mu u tom „probavnom procesu“ pomažu udarajući ga drvenim štapom i pjevajući mu pjesmice.

Što se tiče zabave za odrasle i trpeze u tom periodu, nezaobilazna hrana je eskudelja, supa sa tjesteninom u koju svako sebi ubacuje željenu količinu leblebija, krompira, mrkve i mesa, a za glavno jelo se obično poslužuju škampi. Zdravica je obavezna uz „cava“ pjenušac, katalonsku verziju šampanjca, dok se u nastavak noći ide sa gin-tonicom. Na brojnim mjestima za omladinu organizuju se različite zabave, tako da su klubovi i pabovi puni do zore. Još jedna karakteristična stvar za praznične dane je quinto, tombola koji mogu igrati samo poznavaoci lokalnih izraza, jer umjesto brojeva osoba koja izvlači kuglice izgovara neku riječ koja podsječa na taj broj, a brojevi se ne zaokružuju već se obilježavaju zrnima graha.

Proslavljanje praznika nam se razlikuje ali važna je jedinstvena poruka koje je ista i Barseloni i u Sarajevu: puno sreće, zdravlja i uspjeha u novoj 2017!!!

Ne propustite