Putin matirao Obamu

Svijet
Putin matirao Obamu
Predsjednik Vladimir Putin parira na njemu svojstven način – hladno i strpljivo, piše dopisnik “Dojče velea” iz Vašingtona Miodrag Šorić. “Šah je ruski nacionalni sport. Gazda Kremlja, Putin, pak posebno voli azijske borilačke vještine, kod kojih se – slično šahu – protivniku parira tako što se na napad ne odgovora uvijek kontranapadom, nego se prvo eskivira.

Predsjednik Vladimir Putin parira na njemu svojstven način – hladno i strpljivo, piše dopisnik “Dojče velea” iz Vašingtona Miodrag Šorić. “Šah je ruski nacionalni sport. Gazda Kremlja, Putin, pak posebno voli azijske borilačke veštine, kod kojih se – slično šahu – protivniku parira tako što se na napad ne odgovora uvek kontranapadom, nego se prvo eskivira.

To sportsko pravilo ovih dana je našlo primenu u politici”, navodi se u tekstu. Barak Obama naređuje proterivanje ruskih siplomata. Obamina paljba prije odlaska iz Bijele kuće i u Vašingtonu svi računaju da će Rusija odgovoriti sličnom merom. Ali, ništa od toga. “Putin je izgleda shvatio šta je Obamin pravi cilj: da izvrši uticaj na spoljnu politiku budućeg američkog predsjednika Donalda Trampa”, piše Šorić.

Gazda Kremlja je parirao na njemu svojstven način: Sve američke diplomate u Moskvi pozvao je da sa svojim porodicama i djecom dođu u Kremlj na Novogodišnje slavlje. Moskva će odgovarajuće televizijske slike poslati širom svijeta – a uskoro i slike ruskih porodica sa djecom, koje na brzinu moraju da napuste Vašington, baš sada, neposredno pred Božić po Julijanskom kalendaru. Ne samo da što prije moraju da napuste Sjedinjene Države – porodice diplomata sa djecom biće prebačene vojnim avionom. Za mnoge će Putin djelovati kao državnik: miran i suvjeren. A Obama, međutim, kao neko ko ne može da prevaziđe svoj animozitet prema određenim političarima – Vladimiru Putinu ili Benjaminu Netanijahuu.

Kako se navodi u tekstu, u svim tim diplomatskom razmiricama radi se prije svega o Donaldu Trampu, o njegovoj budućoj spoljnoj politici. Jer, Tramp je u više navrata izjavio da želi bolje odnose sa Kremljom, a to će mu teško poći za rukom u neprijateljskoj diplomatskoj atmosferi: Mnogi u Senatu nisu baš voljni da prate Trampov proruski kurs. Naprotiv, vodeći konzervativni političari pozivaju na dalje, strože kazne za Moskvu, i odbacuju Reksa Tilersona kao novog američkog ministra spoljnih poslova. “Tramp je Tilersona odabrao i zbog toga što on podržava novi početak u odnosima sa Rusijom.

Ali da bi bio šef Stejt departmenta, u nedjeljama nakon stupanja na dužnost, prvo mu je potrebno odobrenje Senata. Obamino vrijeme ističe, pa dok je još na funkciji pokušava da izazove razdor kod republikanaca i što više njih udalji od Trampa. Obamin svakako legitiman cilj pri tom jeste da spase što više svog političkog nasljeđa”, navodi “Dojče vele”. Šorić piše da slijedi to da će Trampe morati da odloži poboljšanje odnosa sa Rusijom za nekoliko nedelja.

Prioritet ima potvrda njegovog kabineta od strane Senata. “Putin to razume. On će čekati, i pomoći će Trampu javnim izjavama gdje god to bude mogao. Koliko god se vremena mijenjala: Šah je bio i ostao ruski nacionalni sport”, zaključuje se u tekstu. 

(DW)

Ne propustite