Kremić o rezultatima popisa u RS-u: Sada su na potezu Tužilaštvo BiH i istražni organi, očigledna je razlika u brojevima objavljenih podataka

Bosna i Hercegovina
Kremić o rezultatima popisa u RS-u: Sada su na potezu Tužilaštvo BiH i istražni organi, očigledna je razlika u brojevima objavljenih podataka
Nakon što je entitet Republika Srpska samoinicijativno objavio rezultate popisa stanovništva iz 2013. godine, direktor Zavoda za statistiku FBiH Emir Kremić rekao je da je sada na potezu Tužilaštvo BiH s obzirom na evidentno kršenje državnih zakona. "Entiteti su prema Zakonu o statistici dužni da prate praksu Agencije za statistiku BiH. Zavod za statistiku FBiH je u trenutku objave podataka popisa u skladu sa zakonom objavio rezultate poštujući zakon BiH", kazao je Kremić.

Nakon što je entitet Republika Srpska samoinicijativno objavio rezultate popisa stanovništva iz 2013. godine, direktor Zavoda za statistiku FBiH Emir Kremić rekao je da je sada na potezu Tužilaštvo BiH s obzirom na evidentno kršenje državnih zakona.
"Entiteti su prema Zakonu o statistici dužni da prate praksu Agencije za statistiku BiH. Zavod za statistiku FBiH je u trenutku objave podataka popisa u skladu sa zakonom objavio rezultate poštujući zakon BiH", kazao je Kremić. 

Dodao je da RS nije ispoštovao zakon te da su sada na potezu Tužilaštvo BiH i istražni organi s obzirom na to da je riječ o evidentnom kršenju zakona. 

"Očigledna je razlika u brojevima objavljenih podataka tako da je na potezu Tužilaštvo BiH", rekao je Kremić. 

Zaključio je da Agencija za statistiku BiH jedina ima mandat da predstavlja podatke popisa stanovništva i domaćinstava u našoj zemlji. 

"Svi rezultati popisa objavljeni su u Službenom listu BiH i oni imaju zakonsku primjenjivost. Entiteti imaju zakonsku obavezu da primjenjuju praksu države jer entiteti nemaju status države", kazao je Kremić. 

Vlasti iz RS-a ranije su poručile kako ne priznaju objavljene rezultate popisa stanovništva Agencije za statistiku BiH iako su oni međunarodno priznati.
 

Ne propustite