Što je više bh. institucija, to je više Bosne i Hercegovine

Tema sedmice
Što je više bh. institucija, to je više Bosne i Hercegovine
Glomazna bosanskohercegovačka administracija kao mlinski kamen visi o vratu Bosne i Hercegovine, odnosno njenih građana, dok političari u toj administraciji vide svoje stabilno biračko tijelo. Tek rijetki predstavnici izvršne vlasti se usude rezati granu na kojoj sjede, ali samo deklarativnim pilama, koje ne mijenjaju stvari u praksi.

Glomazna bosanskohercegovačka administracija kao mlinski kamen visi o vratu Bosne i Hercegovine, odnosno njenih građana, dok političari u toj administraciji vide svoje stabilno biračko tijelo. Tek rijetki predstavnici izvršne vlasti se usude rezati granu na kojoj sjede, ali samo deklarativnim pilama, koje ne mijenjaju stvari u praksi.

Najveći apsurd ipak predstavlja to što su se se vladajuće garniture obavezale, prema MMF-u, da će usvojiti operativni plan za smanjenje ukupnog broja zaposlenih u javnom sektoru, a da upravo upumpavanjem tih kredita u gramzivu administraciju kupuju socijalni mir i osiguravaju svoje pozicije u vladajućim strukturama.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je za Novi.ba da je jedno vrijeme djelovala politička mantra da što je više institucija na nivou BiH, da je Bosna i Hercegovina jača.

„To je bila jedna teza koja je bila prisutna ne samo kod bošnjačkih političara, nego i kod međunarodnih institucija. Tada se po svaku cijenu insistiralo na novim institucijama. Istovremeno jedan broj tih institucija nema ulogu koju bi trebao da ima, kako bi opravdale svoje postojanje“, kazao je Ivanić.

Komisija za parazitiranje

Na pitanje koje institucije na državnom nivou ne opravdavaju svoje postojanje, prvenstveno zbog ogromnih budžetskih sredstava koji se u njih slijevaju, Mladen Ivanić naveo je nekoliko primjera: „Prvi je Komisija za koncesije BiH, drugi Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), a treći primjer institucije za koju se pitam ima li smisla je Agencija za rad i zapošljavanje BiH.“

„Komisija za koncesije BiH postoji već 14 godina, a do sada nije dala nijednu koncesiju. Evidentno je da ta institucija ničemu ne služi i da bi bilo bolje umjesto te Komisije imati neki odbor pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koji će se sastajati od slučaja do slučaja, kad se za to pojavi potreba. A evidentno je da se takve potrebe ne javljaju često. Međutim, niko o tome ne želi razmišljati jer ima pretpostavku da ako bude manji broj institucija, da će biti manje Bosne i Hercegovine“, istakao je Mladen Ivanić za Novi.ba.

Lipa naša FIPA

Usvojeni budžet Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) za 2016. godinu iznosi 1.458.000 KM. Pozvali smo se na Zakon o slobodi pristupa informacijama, kako bismo iz te institucije dobili odgovor na pitanje o ukupnom budžetu za službena putovanja u 2016. godini.

„Ukupno odobreni budžet za službena putovanja u 2016. godini iznosi 56.000 KM. Za 11 mjeseci ove godine potrošeno je 54.811,65 KM, od čega 47.592 KM na putovanja u inostranstvo (avio karte, dnevnice, smještaj, prevoz, putarine i ostali putni troškovi u inostranstvu), te 7.220 KM za putovanja u zemlji (dnevnice, smještaj, prevoz, putarine i ostali putni troškovi u zemlji)“, navodi se u odgovoru iz FIPA-e.

Naveli su da se realizirana putovanja u inostranstvu „odnose na posjete značajnijim međunarodnim privrednim dešavanjima, investicionim  skupovima, forumima i sajmovima poput sajma u Hanoveru, Minhenu, Ningbou, Riminiju, te posjete u okviru službenih posjeta državnih delegacija inostranstvu“.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je za Novi.ba da se to svelo na obilazak kruga potencijalnih zemalja investitora, te da je cijeli taj krug već napravljen, posjećeno već mnogo konferencija širom svijeta, potrošeno dosta novca...

„Ne vidim nekih značajnih efekata i zato sam to sve spomenuo. To nema veze sa ovim ili onim rukovodstvom, to nije vezano sa ovim ili onim menadžmentom. To je vezano za koncepciju. Ako neko misli da birokratska institucija može da promoviše investicije, mislim da strašno griješi“, naveo je Ivanić.

Dodao je da misli da bi za promociju naših investicija bilo daleko bolje da se taj novac iskoristiti tako što bi se uzele ozbiljne agencije za promociju koje bi vršile promociju investicija i mogućnosti ulaganja preko svjetskih medija i na drugi način, a da bi unutrašnju organizaciju institucija trebalo da radi neko od ministarstava i da učini da brzina i efikasnost provođenja investicija bude veća.

„Isti takav princip imamo i unutar entiteta, jer mislim da na entitetskim nivoima ima značajan broj institucija koje ne rade svoj posao“, kategoričan je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Ne propustite