Radojičić: U prvom kvartalu rebalans budžeta

Bosna i Hercegovina
Radojičić: U prvom kvartalu rebalans budžeta
Značajan novac će biti usmjeren u razvojne komunalne i infrastrukturne svrhe ako na današnjoj sjednici Skupštine grada bude usvojen prijedlog o restrukturisanju gradskog duga u iznosu od 75 miliona KM, rekao je juče Igor Radojičić, gradonačelnik. "Restrukturisanje se odnosi na iznos od 75 miliona KM u srednjoročnom periodu od deset godina, dok ukupan dug grada iznosi oko 115 miliona. To bi trebalo da nam godišnje oslobodi između pet i deset miliona KM, koji se mogu usmjeriti u razvojne svrhe. Važno je napomenuti da su kamatne stope na tržištu novca znatno niže u odnosu na vrijeme kada su uzimani krediti", rekao je Radojičić. On je dodao da, ukoliko Skupština usvoji odluku, onda će biti raspisan međunarodni tender na kojem mogu učestvovati domaće i inostrane finansijske institucije.

Značajan novac će biti usmjeren u razvojne komunalne i infrastrukturne svrhe ako na današnjoj sjednici Skupštine grada bude usvojen prijedlog o restrukturisanju gradskog duga u iznosu od 75 miliona KM, rekao je juče Igor Radojičić, gradonačelnik.
"Restrukturisanje se odnosi na iznos od 75 miliona KM u srednjoročnom periodu od deset godina, dok ukupan dug grada iznosi oko 115 miliona. To bi trebalo da nam godišnje oslobodi između pet i deset miliona KM, koji se mogu usmjeriti u razvojne svrhe. Važno je napomenuti da su kamatne stope na tržištu novca znatno niže u odnosu na vrijeme kada su uzimani krediti", rekao je Radojičić. On je dodao da, ukoliko Skupština usvoji odluku, onda će biti raspisan međunarodni tender na kojem mogu učestvovati domaće i inostrane finansijske institucije.

"Ukoliko tender uspije, u tom slučaju se u prvom kvartalu može ići na rebalans gradskog budžeta, što bi već u narednoj godini oslobodilo značajna sredstva za druge svrhe. U narednoj godini na otplatu nam dolaze rate kredita u iznosu od 23 miliona KM, ako izvršimo pomenuto restrukturisanje, taj iznos bi trebalo da bude oko 12 miliona KM", naveo je Radojičić.

Takođe, nekoliko odluka koje se tiču poboljšanja poslovnog ambijenta u gradu biće razmatrano na današnjem zasjedanju, a Radojičić je istakao cilj da se podstaknu gradnja i privredna aktivnost u gradu.

"U skladu s tim smo predvidjeli nekoliko olakšica. Naknada za uređenje građevinskog zemljišta se smanjuje. Za objekte stambeno-poslovnog tipa, ukoliko se isplata vrši odjednom gotovinski, predviđen je popust od 25 odsto, a za proizvodne objekte 30 odsto. Za nekog ko misli da gradi u gradu olakšica može ići i do 50 odsto", kazao je Radojičić.

Što se tiče poreza na nepokretnosti, gradonačelnik je rekao da je u prijedlogu odluke precizirano da se od treće do šeste zone, gdje je bilo najviše primjedbi građana, porez umanji za 10 odsto, dok se porez u ekstragradskoj zoni neće snižavati. Istakao je da će jedna od tačaka dnevnog reda biti i Prijedlog budžeta grada za 2017, koji je projektovan na 130,75 miliona KM, a u ovaj dokument već su ugrađene mnoge nove politike koje žele sprovesti u gradu.

"Imamo dosta elemenata novih politika kada je riječ o povećanjima određenih iznosa, grantova, sufinansiranja, subvencija i transfera", naveo je Radojičić. Govoreći o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, on kaže da na Skupštinu ide prijedlog odluke o posebnom radnom vremenu, što predviđa da oni koji ispune uslove propisane zakonom mogu da dobiju tzv. posebno radno vrijeme i za to će biti plaćana posebna administrativna taksa.

"Ovim će grad prihodovati oko 200.000 KM godišnje", dodao je Radojičić. Radojičić je naveo da je prijedlog za ukidanje Radničkog univerziteta povučen sa zasjedanja.

Odluka za "Toplanu" u januaru

Što se tiče rješenja problema "Toplane", gradonačelnik kaže da se razmatraju sve moguće varijante, sa ciljem da se nikad više ne ponovi ovogodišnja sezona.

"Tokom januara moramo donijeti odluke kakve god one bile. Imamo ponudu Evropske banke za obnovu i ravoj (EBRD) koja podrazumijeva kredite, što je za nas problematično. Tu je riječ o 10 miliona eura kredita za novo postrojenje, te još 10 miliona za modernizaciju i rekonstrukciju mreže, uz pretpostavljeni otpis dugovanja. Druge ponude se odnose na javno-privatno partnerstvo, zakup ili koncesiju za 'Toplanu'", kazao je Radojičić.

 

Ne propustite