Struja u Brčko Distriktu biće jeftinija

Biznis
Struja u Brčko Distriktu biće jeftinija
Regulatorna komisija za električnu energiju BiH, nakon provedene javne rasprave, donijela je na današnjoj sjednici u Tuzli odluke o tarifama za distribuciju i snabdijevanje električnom energijom u okviru univerzalne usluge u Brčko distriktu, koje će se primjenjivati od 1. januara, a prema kojima će cijene za domaćinstva u ovom dijelu BiH biti niže nego prosječne na području BiH.

Regulatorna komisija za električnu energiju BiH, nakon provedene javne rasprave, donijela je na današnjoj sjednici u Tuzli odluke o tarifama za distribuciju i snabdijevanje električnom energijom u okviru univerzalne usluge u Brčko Distriktu, koje će se primjenjivati od 1. januara, a prema kojima će cijene za domaćinstva u ovom dijelu BiH biti niže nego prosječne na području BiH.

“Donesenim odlukama nisu promijenjene cijene koje kupci plaćaju za korištenje distributivne mreže, niti prosječne cijene koju plaćaju svi kupci koji se snabdijevaju u okviru univerzalne usluge”, saopšteno je iz Komisije.

U saopštenju se navodi da su unakrsne subvencije između komercijalnih kupaca i domaćinstava smanjene sa 20 na 10 odsto, čime je prosječna cijena za snabdijevanje komercijalnih kupaca smanjena za 5,8 odsto, a cijena za domaćinstva povećana za 2,8 odsto.

Do ovakve korekcije došlo je zbog obaveze regulatora da postepeno alocira realne pripadajuće troškove na svaku od kategorija kupaca.

Domaćinstva u Brčko Distriktu su u prvoj polovini 2016. godini imala najnižu prosječnu cijenu električne energije u BiH i to 12,62 feninga po kilovatčasu.

Nove cijene za domaćinstva su 10,4 odsto niže od onih koje plaćaju kupci “Elektroprivrede BiH”, odnosno 13,3 odsto niže od onih koje se plaćaju “Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosna”, a više za 2,6 odsto u odnosu na domaćinstva koja snabdijeva “Elektroprivreda Republike Srpske”.

“Dakle, nove cijene za domaćinstva su za 5,6 odsto niže od prosječne cijene za domaćinstva u BiH”, navedeno je iz Komisije.

Regulatorna komisija za električnu energiju BiH je nezavisna i neprofitna institucija koja ima nadležnosti i odgovornost nad prenosom električne energije, operacijama prenosnog sistema i međunarodnom trgovinom električnom energijom, kao i nad proizvodnjom, distribucijom i snabdijevanjem kupaca električne energije u Brčko Distriktu.

Ne propustite