Kako stranci vide Sarajevo?

Aktuelno
Kako stranci vide Sarajevo?
Koliko god se trudila imam osječaj da se nikada neću u potpunosti uklopiti među domaće ljude, za njih ću uvijek biti “strankinja” ili “španjolka”, a i ja sama vidim da neke stvari bolje razumijem kada sam u društvu ostalih stranaca u gradu, vjerovatno nas zbližavaju zajednički problemi.

Koliko god se trudila imam osjećaj da se nikada neću u potpunosti uklopiti među domaće ljude, za njih ću uvijek biti “strankinja” ili “Španjolka”, a i ja sama vidim da neke stvari bolje razumijem kada sam u društvu ostalih  stranaca u gradu, vjerovatno nas zbližavaju zajednički problemi. Situacija sa vodom od prošle nedjelje inspirisala me je da se raspitam kod ostalih stranaca šta to ne vole u Sarajevu, koje su to stvari koje ih nerviraju i na koje nikako ne mogu da se naviknu. Činjenica je da ova grupa ljudi dolazi iz gradova sa puno boljom infrastrukturom tako da su im neke stvari koje se vama čine nevažnim, ili ste na njih navikli, na njih ostavile jak utisak. Tekst nema namjeru da uvrijedi nekoga već samo da uputi kritiku ljudima odgovornim za ove poslove, a sve u cilju kako bi život u Sarajevu bio kvalitetniji i sadržajniji.

Svi se slažu da je nedostatak vode tokom noći veliki problem. Koliko god cijenili to što se voda sa česme može piti, toliko sa druge strane svima smeta što je nema u noćnim satima. Jako je teško objasniti prijateljima koji iz drugih zemalja dolaze u posjete činjenicu da se iza ponoći ne mogu istuširati.

Druga stvar oko koje se slaže većina je gradski prijevoz i taxi kompanije. Prljavi, zapušteni tramvaji u kojima stoje potpisi sa datumima iz 2013. godine, sreća pa sarajevski vandali imaju taj običaj da uz svoj potpis ostave i datum pa možemo vidjeti kada se tramvaj zadnji put ozbiljno čistio. Vozaći i kontrolori rijetko govore engleski, a kada čuju da neko govori strani jezik odmah ih se stvori 5-6 oko te osobe, tražeći i najmanju sitnicu da naplate kaznu, ne trebam ni spominjati da uputstva za poništavanja karti nisu prevedena. Velika mana je i nedostatak noćnih linija. Što se tiče taksija stvar je slična, jedan prijatelj je dao šaljiv komentar da kada u taksiju progovori na engleskom osjeća se kao da ima metu na leđima jer račun uvijek bude uvećan.

Treća stvar je osjećaj nesigurnosti. Svi veliki gradovi imaju problem sa raznim vrstama kriminala i to nije ništa novo. Obračuni kriminalaca, prosjačenje, krađe sve se to dešava svugdje u svijetu ali pomalo mi je čudno da se često u Sarajevu osjećam nesigurno. U razgovoru sa prijateljima došli smo do zaključka da je to vjerovatno zbog policije, čini se da ih nema dovoljno, nisu vidljivi na udarnim lokacijama, jednostavno čine se nedostupnim. 

Sarajevo raste svaki dan, posjećuje ga sve više turista i sve više stranaca dolazi da živi ovdje na neki period, radi svih njih ali prvenstveno radi ostalih stanovnika, građana Sarajeva mislim da su ovo minimalne stvari koje treba unaprijediti kako bi život u gradu bio kvalitetniji!

Ne propustite