Otvorenje izložbe fotografija „Kad je vrijeme stalo“

Kultura
Otvorenje izložbe fotografija „Kad je vrijeme stalo“
Izložba fotografija „Kad je vrijeme stalo“ dio je naučno istraživačkog projekta dokumentovanja zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava počinjenih na području Bosanske krajine.

Izložba fotografija „Kad je vrijeme stalo“ dio je naučno istraživačkog projekta dokumentovanja zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava počinjenih na području Bosanske krajine. Cilj ove izložbe je senzibiliranje javnosti o patnjama žrtava i suočavanja sa prošlošću. Ove fotografije su nastale kao rezultat brojnih ekshumacija na području Bosanske krajine.

Fotografije koje su odabrane za ovu izložbu odnose se na masovne grobnice sa područja općine Prijedor i Sanski Most. Većina fotografija je sa masovne grobnice Tomašica. Prilikom ekshumacije žrtava uz žrtve su pronađeni brojni lični predmeti i dokumenti. Kod jednog broja žrtava pronađeni su satovi koji su prestali pokazivati vrijeme neposredno nakon ubijanja.

Izložba fotografija na kojima su prikazani satovi simbolizira vrijeme kada su žrtve ubijene i kada je za njih vrijeme stalo. Ovom izložbom vraćamo sjećanje i pamćenje na nevine žrtve i nastojimo da vrijeme ne stane.

Autori izložbe: dr. sc. Mujo Begić i akademski produkt dizajner  Edis Vojić.

Lokacija i vrijeme otivirenja izložbe: Historijski muzej BiH, Sarajevo 14.12.2016. 17,00 sati.

Ne propustite