Žestoka lobiranja za budućeg prvog čovjeka Suda BiH

Bosna i Hercegovina
Žestoka lobiranja za budućeg prvog čovjeka Suda BiH
Komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) obavila je juče intervjue sa kandidatima za predsjednika Suda BiH, a ukoliko na današnjoj sjednici VSTS-a bude kvoruma, na šestogodišnji mandat mogao bi biti izabran predsjednik ove pravosudne institucije.

Komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) obavila je juče intervjue sa kandidatima za predsjednika Suda BiH, a ukoliko na današnjoj sjednici VSTS-a bude kvoruma, na šestogodišnji mandat mogao bi biti izabran predsjednik ove pravosudne institucije.

Kao što smo ranije objavili, najviše šanse imaju Ranko Debevec, zatim Mira Smajlović i Dalida Burzić, a za sva tri kandidata se posljednjih dana intenzivno lobira i to od strane politike koja praktično otvoreno vrši pritisak na VSTS da baš njihov kandidat bude izabran.

Iako ne govore direktno o imenima, spekuliše se da dvije najveće bošnjačke stranke imaju po jednog svog kandidata, pa tako SBB BiH najviše bi volio da na čelo Suda BiH dođe Debevec, koji dolazi iz reda ostalih, dok bi SDA, ali i aktuelna predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso, kojoj mandat ističe 26. januara, voljeli da ga u narednih šest godina vodi Mira Smajlović.

Prema nezvaničnim informacijama, trenutno najviše šanse za izbor ima Debevec, ali je moguće da na sutrašnjoj sjednici pojedini članovi VSTS-a svojim nedolaskom uskrate kvorum, zbog čega bi došlo do odgađanja izbora predsjednika Suda BiH. Bez šansi nije ni Burzićeva, ali njen izbor, kako tvrde dobro upućeni, bio bi kompromis između politike, međunarodne zajednice i pojedinih članova VSTS-a, što je u ovim uslovima malo vjerovatno.

Koliko politika daleko ide i koliko se miješa u pravosuđe BiH, govori i činjenica da je Glavni odbor SDA na nedavno održanoj sjednici zaključio i od VSTS-a zatražio da na mjesto predsjednika Suda BiH bude izabran neko iz bošnjačkog naroda jer bi svako drugo rješenje bilo "protivzakonito i neprihvatljivo za bošnjački narod".

"Na čelne funkcije u pravosuđu trebalo bi postaviti profesionalce i ne bi trebalo da se gleda ko je na kojoj poziciji, već da li dolazi do privatizacije određenih institucija koje nikako ne mogu biti stavljene u privatnu sferu", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, dodajući da insistirati da na nekoj poziciji mora biti neka nacionalnost postaje čudno.

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da je stav Bakira Izetbegovića o neophodnosti imenovanja Bošnjaka na mjesto predsjednika Suda BiH direktna potvrda da su Sud i Tužilaštvo BiH centralna mjesta za političku likvidaciju.

"Ukoliko bi bio izabran predsjednik Suda BiH iz reda drugih naroda, Izetbegović bi ostao bez snažnog oružja kojim već godinama pokušava da disciplinuje svoje protivnike", rekao je Dodik Srni komentarišući zaključak Glavnog odbora SDA da je neophodno imenovati predsjednika Suda BiH iz reda bošnjačkog naroda. Dodik je rekao da ne treba da čudi da Sud BiH po pravilu vodi osoba koja po mišljenje ide u centralu SDA ako se zna da Ustav BiH ne poznaje ni Sud ni Tužilaštvo BiH.

"Okupacijom i zaposjedanjem ionako nelegalnog pravosuđa BiH, Bakir Izetbegović u zatočeništvu pokušava da drži sve njene stanovnike, a posebno političke neistomišljenike. Sve ionako podsjeća na doba otomanske okupacije, uz jednu malu izmjenu - Srbi u BiH više nisu raja", poručio je Dodik.

O izboru predsjednika Suda BiH juče je bilo riječi i u parlamentu BiH gdje su poslanici komentarisali izbor predsjednika Suda BiH, a zavisno kojem narodu pripadaju različite su i izjave o tome. Dok je za poslanike iz RS zahtjev SDA da Bošnjak mora biti na čelu Suda BiH jasan dokaz ko odlučuje o pravosuđu BiH, bošnjački poslanici tvrde da se ne radi o političkom uplitanju i da se jednostavno radi o zahtjevu da se ispoštuje ono na čemu je utemeljena BiH i funkcionisanje institucija BiH.

"Ukoliko institucije koje rade svoj posao pa i VSTV vode o tome računa, onda nema potrebe za bilo kakvim  intervencijama i za bilo kakvim uplitanjima", rekao je Šefik Džaferović iz SDA, predsjedavajući Predstavničkog doma paralmenta BiH.

S druge strane, Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a, kaže da je nevjerovatno da Bošnjaci misle da je to pozicija koja treba zauvijek da bude njihova.

"Bilo bi interesantno da to ovoga puta ne bude i da vidimo kako će Sud BiH raditi kada mu na čelu bude neko od predstavnika druga dva konstitutivna naroda", rekla je Majkićeva.

Ne podleći bošnjačkim pritiscima

Predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša i Udruženja žena žrtava rata RS uputili su otvoreno pismo svim članovima VSTS-a u kojem traže da ne podlegnu pritiscima bošnjačkih političkih elita da budući predsjednik Suda BiH mora biti isključivo iz reda bošnjačkog naroda.

"Ponovni izbor lica bošnjačke nacionalnosti u praksi bi značio ekskluzivno pravo Bošnjaka da budu na čelu jedne od najvažnijih institucija u BiH, što nema uporište kako u Ustavu, tako ni u bilo kojem zakonu u BiH", navedeno je u pismu u kojem se dodaje i to da bi takva odluka imala ogroman uticaj na procesuiranje predmeta ratnih zločina te da je Bošnjak posljednjih 12 godina na toj funkciji.

Ne propustite