Krajnje je vrijeme za dijalog

Bosna i Hercegovina
Krajnje je vrijeme za dijalog
U želji da aktivno i konstruktivno sudjeluju u izradi novog Zakona o igrama na sreću, priređivači igara na sreću su uputili Federalnom ministarstvu financija službeni zahtjev za sastanak.

U želji da aktivno i konstruktivno sudjeluju u izradi novog Zakona o igrama na sreću, priređivači igara na sreću su uputili Federalnom ministarstvu finansija službeni zahtjev za sastanak. Ovo je drugi put u dva mjeseca da domaće kladionice pozivaju i traže od Vlade da sjednu za isti stol i usaglase stavove oko novog zakona na opšte dobro a pismo sličnog sadržaja portal Novi.ba objavio je u oktobru ove godine. Kladionice u svom “Zahtjevu za sastankom” ukazuju na smjernice koje im je na sastanku održanom 17.11.2016. u prostorijama Federalnog ministarstva finansija dala sama ministrica finansija Jelka Milićević, prema kojima moraju biti aktivni sudionici izrade Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću.

Kako priređivači poručuju oni samo žele biti dio zakonskog rješenja koje će da donese koristi Federaciji BiH, zaposlenim osobama u nekom od sektora igara na sreću, igračima ali i njima samim.

"Želimo biti aktivni sudionici izrade zakonskog rješenja koje će biti od koristi i za Federaciju BiH i za priređivače i za same igrače. Želimo biti aktivni sudionici izrade zakonskog rješenja koje će zaštiti konkurentnost i natjecanje na domaćem tržištu, omogućiti izlazak domaćih firmi na strana tržišta, kao i zapošljavanje novih radnika i koje će donijeti maksimalne moguće prihode u federalni proračun", poručuju kladionice, koje traže da na sastanku budu prisutni svi priređivači igara na sreću, kao i predstavnici USAID-a.

1

Priređivači igara na sreću ističu da od početka ove sage o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću spremni na dijalog jer žele da se donese kvalitetno zakonsko rješenje.

"Od samog početka inicijative za izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću stojimo na raspolaganju Vladi FBiH za razgovore i saradnju, jer i nama je cilj dodatno uređenje ove djelatnosti kroz kvalitetna zakonska rješenja", naglašavaju priređivači.

2

Dodaju da nakon što je Dom naroda Parlamenta FBIH većinom glasova odbio da se Zakon i igrama na sreću izmijeni po hitnoj proceduri, uz napomenu kako brzopletost u slučaju ovako kompliciranog zakona ne može donijeti ništa dobro, sada su, kažu, na redu „Vlada FBiH i Federalno ministarstvo finansija na čelu s ministricom Jelkom Milićević, koji pred sobom imaju upute Doma naroda FBiH, odredbe Memoranduma o razumijevanju s USAID-om te imaju i domaće kladionice spremne na saradnju“.

Ne propustite