Odluka o nižim carinama opet čeka sam kraj godine

Bosna i Hercegovina
Odluka o nižim carinama opet čeka sam kraj godine
Privrednici iz BiH, koji zapošljavaju više desetina hiljada radnika, i ove, kao i zadnjih nekoliko godina, sa strepnjom čekaju kraj decembra u nadi da će Savjet ministara BiH za još godinu dana produžiti Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe.

Privrednici iz BiH, koji zapošljavaju više desetina hiljada radnika, i ove, kao i zadnjih nekoliko godina, sa strepnjom čekaju kraj decembra u nadi da će Savjet ministara BiH za još godinu dana produžiti Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe. Oni tvrde da su u svojim planovima već ranije predvidjeli pogodnosti ove odluke, koja donosi niže carine prilikom uvoza repromaterijala, ali i da su zaključili ugovore, pa bi ih neusvajanje odluke dovodilo u situaciju da otkažu te ugovore ili da posluju sa gubitkom, što bi na kraju proizvelo i otpuštanje radnika. Ono što je za sada poznato je da se ta odluka nije našla na jučerašnjoj sjednici Savjeta ministara BiH, a prema informacijama do kojih smo došli, ta odluka još nije stigla ni u Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH na potvrđivanje. Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, rekao je da se i ove godine ušlo u decembar, a da još nije donesena Odluka o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa na uvoz određene robe.

Naglasio je da je Privredna komora RS još u oktobru ove godine dostavila Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH inicijativu za produženje ove odluke do 31. decembra sljedeće godine. "Ta odluka je u prethodnom periodu njene primjene dala izuzetno pozitivne rezultate u više privrednih grana, prije svega u industriji tekstila, kože i obuće, ali i u elektro i prehrambenoj industriji, gdje je u većini privrednih društava iz ovih oblasti došlo do povećanja naloga od strane ino-partnera i do povećanja broja zaposlenih, te proširenja kapaciteta", rekao je Blagojević. Naglasio je da su pojedine fabrike obuće počele i proizvodnju vlastitih robnih marki, što je u ovdašnjim izuzetno složenim uslovima poslovanja veliki iskorak za te kompanije. S obzirom na to da je cilj donošenja ove odluke da se pomogne privrednicima u smislu da se te visoke carinske stope pri uvozu repromaterijala koji nije porijeklom iz EU smanje, odnosno izjednače sa stopama carina koje se primjenjuju za istu robu iz EU, Blagojević je rekao da Privredna komora RS smatra da je potrebno tu odluku produžiti na 2017. godinu, uzimajući u obzir sve pozitivne efekte koje je donijela njena primjena. Osim toga, dodao je da je Privredna komora RS još u julu ove godine dostavila Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH inicijativu za proširenje ove odluke, te izrazio očekivanje da će se u odluci za 2017. godinu naći i ta predložena proširenja.

"Donošenje te odluke do kraja tekuće godine bi privrednicima obezbijedilo kontinuitet proizvodnje pod istim uslovima, što je veoma važno", smatra Blagojević. Bruno Bojić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, rekao je da očekuju da će ova odluka biti donesena u propisanim rokovima. "Uvijek ima dodatnih zahtjeva, pa se sada vjerovatno čeka da se svi zahtjevi objedine i da se produži ta odluke", rekao je Bojić. Marinko Umičević, tehnički direktor Fabrike obuće "Bema" Banjaluka, rekao je da su, nažalost, opet došli u situaciju da čekaju kraj godine i zadnji čas i da strepe da li će ova odluka biti produžena ili ne. "Mi već dugo tražimo da ta odluka bude trajna i da ne dolazimo u ovakve situacije da svake godine čekamo zadnji čas da ona bude produžena ili da zavisimo od trenutne volje nekog ministra u Savjetu ministara BiH, da li će glasati za nju ili ne", poručio je Umičević. Prema njegovim riječima, ino-partneri nikako ne mogu da shvate takav odnos prema bh. privredi. Do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nismo dobili informacije iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da li je ova odluka pripremljena i kada će biti delegirana na sjednicu Savjeta ministara BiH.

Ne propustite