Prekinuto ročište u slučaju Gorana Salihovića, "zatraženo izuzeće predsjednika disciplinske komisije VSTV-a"

Aktuelno
Prekinuto ročište u slučaju Gorana Salihovića, "zatraženo izuzeće predsjednika disciplinske komisije VSTV-a"
Prvo ročište pred disciplinskom komisijom u slučaju Gorana Salihovića prekinuto je, kako je to za Novi.ba kazao njegov advokat Rifat Konjić, zato što je zatraženo izuzeće predsjednika Disciplinske komisije gospodina Mahmuta Švrake. Suspendovani glavni tužilac Goran Salihović zatražio je izuzeće predsjednika prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Mahmuta Švrake.

Prvo ročište pred disciplinskom komisijom u slučaju Gorana Salihovića prekinuto je, kako je to za Novi.ba kazao njegov advokat Rifat Konjić, "zato što je zatraženo izuzeće predsjednika prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Mahmuta Švrake".

"Zaista je neprihvatljivo da predsjednik Disciplinske komisije bude čovjek koji ima neku proceduru u Tužilaštvu čiji je glavni tužilac Goran Salihović", kazao nam je Konjić u kratkoj telefonskoj izjavi.

"Ročište je odloženo zato što je zatraženo izuzeće predsjednika Disciplinske komisije, gospodina Mahmuta Švrake, u jednom predmetu Tužilaštva BiH, gdje je on akter tog predmeta. Znači on je lice koje je obuhvatilo taj predmet, naravno, nije svjedok. A Goran Salihović je glavni tužilac. Goranu Salihoviću se stavlja da je trebao izuzeti predmet od Nikole Špirića. A od Nikole Šprića predmet praktično ne postoji u Tužilaštvu. Zaista je prihvatljivo da ne bude predsjednik Disciplinske komisije čovjek koji ima neku proceduru u Tužilaštvu čiji je glavni tužilac Goran Salihović", kazao je Konjić za Novi.ba.

Goran Salihović suspendovan je zbog tužbe u kojoj mu se na teret stavlja niz prekršaja, a u disciplinskoj tužbi se navodi da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje sudije ili tužioca.

Ne propustite