Vulin: "Upozoravam čitav svijet, fašizam u Hrvatskoj se budi"

Region
Vulin: "Upozoravam čitav svijet, fašizam u Hrvatskoj se budi"
Ministar za rad zapošljavnje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin apelovao je na Evropu da osudi, kako je naveo, bujanje fašizma u jednoj članici EU. On je ocijenio da proces buđenja fašizma u Hrvatskoj traje već godinama.

Ministar za rad zapošljavnje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin apelovao je na Evropu da osudi, kako je naveo, bujanje fašizma u jednoj članici EU.
On je ocijenio da proces buđenja fašizma u Hrvatskoj traje već godinama.

''Upozoravamo i hrvatsku javnost i čitav svijet da se fašizam u Hrvatskoj ponovo budi'', rekao je Vulin komentarišući to što su veterani HOS-a u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, otkrili spomen-obilježje na kojem je uklesana ustaška parola ''Za dom spremni''. 

Kako kaže, to više nije pitanje za Hrvatsku, pa čak ni za Srbiju. 

''Svakome je jasno da nijedan Srbin ne može, bez duboke tuge, da vidi takvu vijest i da ne kaže da je zgađen i postiđen kao ljudsko biće da se ništa nije naučilo i da se na kosturnici stotina hiljada nevinih žrtava ponovo pokazuju fašistički simboli'', rekao je Vulin. 

Navodeći da to nije više pitanje ni za Srbiju, pa čak ni za Hrvatsku, Vulin je ocijenio da je to pitanje za svijet i na prvom mestu za EU dokle će ćutati. 

''Kada bi neko postavio tablu sa rečenicom 'Zi hajl' u Mathauzenu da li bi ćutali? Da li bi na stratištu stotine hiljada Jevreja, stratištu stotine hiljada svih onih koje su nacisti pobili mogli da trpe da neko napiše 'Zi hajl'. Zašto onda mogu da ćute kada se na stratištu stotina hiljada i Srba i Jevreja i Roma pojavi - 'Za dom spremni''', zapitao se Vulin. 

Kako kaže, to je pitanje od koga zavisi ne samo ljudskost, već od koga zavisi i kako ćemo se ponašati u budućnosti, odnosno da li ćemo dozvoliti da se najmračnije i najgroznije snage koje su ikad postojale na ovim prostorima ponovo vraćaju. 

''Svaki zločin koji je nekažnjen se ponovi, ili prijeti da se ponovi. Zato apelujem na Evropu da zbog sebe i svog opstanka osudi bujanje fašizma u jednoj zemji, članici EU'', rekao je Vulin ocenjujući da su svi jako zabrinuti ako su to vrijednosti koje treba da se promovišu u EU.

Izvor B92

Ne propustite