Salkić: Pravno gledano RS ne može slaviti 9.januar kao dan entiteta

Bosna i Hercegovina
Salkić: Pravno gledano RS ne može slaviti 9.januar kao dan entiteta
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ocijenio je da, ako se poštuje Ustav, zakon, pravo i procedure, RS ne može slaviti 9.januar kao dan entiteta. Na najave srpski vlasti u RS-u da će i pored svih odluka Ustavnog suda BiH slaviti taj datum, Salkić je rekao da oni konstatno krše sve odluke te najviše pravne istance u BiH te često i ono što je zagarantirano Ustavom RS-a.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ocijenio je da, ako se poštuje Ustav, zakon, pravo i procedure, RS ne može slaviti 9.januar kao dan entiteta.
Na najave srpski vlasti u RS-u da će i pored svih odluka Ustavnog suda BiH slaviti taj datum, Salkić je rekao da oni konstatno krše sve odluke te najviše pravne istance u BiH te često i ono što je zagarantirano Ustavom RS-a.

-Vrlo je vjerovatno da će oni taj datum slaviti, ali što se tiče Bošnjaka taj datum nikada neće biti prihvatljiv kao praznik. Vjerujemo da će doći vrijeme kada će na vlast doći 'normalni' ljudi koji će uvažiti realnost da taj dan nije prihvatljiv za sve građane tog bh.entiteta i da će doći dan kada ćemo svi zajedno moći da se dogovorimo o nekom datumu koji ćemo obilježavati, a da to nije 9.januar - rekao je Salkić.

Narodna skupština i Vlada RS-a su, kaže, prekršile odluke Ustavnog suda BiH i postupile suprotno Ustavu i Dejtonskom sporazumu te je bilo i logično očekivati da će Ustavni sud BiH u konačnici poništiti rezultate antiustavnog i antidejtonskog djelovanja kroz provođenje referenduma u RS-u o 9.januaru kao Danu RS-a.

Stoga, kako kaže, jučerašnja odluka Ustvanog suda BiH da poništi rezultate referenduma u RS-u nije iznenađujuća.

-Sad će biti vrlo interesatno vidjetiti kako će nakon te odluke postupiti Ustavni sud RS-a, koji ima pred sobom odlučivanje o vetu Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a na skupštinske odluke o konstatiranju rezultata referenduma o 9.januaru kao danu entiteta te da li će se suprostaviti Ustavnom sudu BiH, ili će ispoštovati ono što je odlučila viša pravna istanca ili će ostati dosljedan u onome da mora ispoštovati ono što Narodna skupština RS-a usvoji - rekao je entitetaki potpredsjednik Ramiz Salkić za Fenu.

 

Ne propustite