Predložen pritvor za "dvojac" osumnjičen za krijumčarenje oružja

Bosna i Hercegovina
Predložen pritvor za "dvojac" osumnjičen za krijumčarenje oružja
Nakon što je postupajući tužitelj ispitao osumnjičene, upućen je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Esada Kahvedžića, zvanog "Eso", rođenog 1965. godine u Odžaku i Stevana Žarkića, rođenog 1964. godine u Donjem Žabaru.

Nakon što je postupajući tužitelj ispitao osumnjičene, upućen je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Esada Kahvedžića, zvanog "Eso", rođenog 1965. godine u Odžaku i Stevana Žarkića, rođenog 1964. godine u Donjem Žabaru. Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te da bi boravkom na slobodi mogli počiniti novo kazneno djelo ili završiti započeto.

U akciji koju je Tužilaštvo BiH provelo s partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama a u suradnji s kolegama iz Austrije, otkrivena je organizirana kriminalna grupa koja se bavila nabavkom oružja i eksplozivnih sredstava, zaostalih iz rata u BiH, te krijumčarenjem tog oružja prema Austriji i zemljama EU, u namjeri da bude korišteno za izvršenje kaznenih djela u tim državama.

Prilikom pretresa izvršenih na više lokacija, pronađena je velika količina automatskog naoružanja, ručnih bacača, bombi i granata, streljiva, eksploziva, nagaznih mina i druge vojne opreme.

Osumnjičeni su pod istragom i zbog krijumčarenja opojnih droga iz zemalja EU prema BiH.

Prijedlog za određivanje mjera pritvora proslijeđen je Sudu BiH a u predmetu se nastavlja intenzivna istraga, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Ne propustite