Otvorena izložba fotografija Hidajeta Delića 'Žena u Sarajevu pod opsadom'

Kultura
Otvorena izložba fotografija Hidajeta Delića 'Žena u Sarajevu pod opsadom'
Izložba fotografija „Žena u Sarajevu pod opsadom“ istaknutog bh. fotografa Hidajeta Delića otvorena je večeras u Sarajevu.

Izložba fotografija „Žena u Sarajevu pod opsadom“ istaknutog bh. fotografa Hidajeta Delića otvorena je večeras u Sarajevu.

Izložbu su organizirali EU info centar u BiH,  Ambasada Francuske u BiH, njemačka ambasada u BiH, Fondacija Heinrich Boell i MESS festival, povodom obilježavanja Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama i kao doprinos kampanji 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

Ova posebna i autentična kolekcija fotografija oslikava svakodnevni život žena tokom prve godine opsade Sarajeva.

Autor fotografija Hidajet Delić je kazao da su na fotografijama prikazane žene u trenucima "kada ne gube nadu, kada su tu da učine sve da ovaj grad ne umre i da ovaj grad ne bude mrtav".

- Na svakoj fotografiji nema užasa, uvijek je nada, nada da će biti bolje, nada da će to sve proći - ističe Delić, dodajući da je izloženo tridesetak fotografija.

Napominje da su sve fotografije nastale u prvoj godini rata, te da je želio da prikaže da nada uvijek ostaje.

Ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi je u obraćanju prisutnima istaknula da žene imaju snagu koja pomaže uspjehu jednog društva.  

- Na žalost, u BiH mjesto žena je još uvijek previše slabo u političkom odlučivanju. Podatak sa posljednjih općinskih izbora je da je svega 26 žena od 417 kandidata za načelnike, samo 6,2 posto. To nikako nije dovoljno - istaknula je ambasadorica Bodonyi.

Mislim, dodala je ona, da je svima nama uloga da ohrabrimo žene i u političkom i u ekonomskom smislu.     

Ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann je kazala da moderna, stabilna i demokratska zemlja je zemlja koja ne dozvoljava nasilje nad ženama.

- Mi dugujemo to sebi i svojoj zemlji, našim porodicama i djeci, generacijama iza, da svaki dan radimo na iskorjenjavanju i prevenciji nasilja nad ženama i da se još više borimo, još srčanije - istaknula je ambasadorica Hohmann.

Šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH Melvin Asin je kazao da je prema evropskim vrijednostima, stvaranje jednakog društva bez nasilja ključni korak za sve nas.

Po njegovim riječima, jako je važno izgraditi Evropsku uniju na koju svi možemo biti ponosni.

Kustos izložbe i direktor MESS festivala Nihad Kreševljaković je istaknuo da oni koji danas, u miru, vrše nasilje nad ženama i djecom, ne razlikuju se od onih nasilnika koji su u periodu od 1992. do 1995. godine napadali naš grad.

- Priča Hidajeta Delića je priča o ratu ispričana kroz ulogu žena pod opasdom i kao takva je snažna i antiratna poruka. Snažna antiratna poruka cijelom ludom svijetu  koji ne uči iz svojih grešaka, a od kojih se samo jedna od njih zove Sarajevo - istaknuo je Kreševljaković.     

Izložba će biti otvorena za javnost u prostorijama EU info centra do 9. decembra.

(FENA)

Ne propustite